Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 27 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Stichting wil dat koning in plaats van minister excuses maakt: ‘Weerwind is zelf nazaat van slaafgemaakten’

De koning moet excuses maken voor het slavernijverleden en niet minister Franc Weerwind. Dat zegt de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname. De stichting vindt het ongepast dat Weerwind, die volgens hen zelf nazaat is van slaafgemaakten in Paramaribo, excuses aanbiedt.

Vrijdag werd duidelijk dat op 19 december acht leden van het kabinet op verschillende plekken excuses zullen aanbieden, waaronder minister Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname.

„Nederland heeft toch ook niet aan een Indonesische nazaat van de Indonesische slavernij gevraagd om zulks in Indonesië te doen? De Duitsers hebben toch ook niet aan een Hollander gevraagd om excuses voor De Tweede wereldoorlog in Nederland aan te bieden?”, aldus de voorzitter van de stichting, Roy Kaikusi Groenberg.

„Deze gang van zaken brengt veel beroering met zich mee in de Afro-Caribische Nederlandse samenleving”, zegt Kaikusi Groenberg. De stichting ziet graag dat koning Willem-Alexander op 1 juli 2023 ten overstaan van de nazaten van de inheemse en Afrikaanse slachtoffers excuses aanbiedt. „Suriname is namelijk de plaats geweest waar Nederland op grootste schaal slavernij heeft bedreven.”

‘Excuses maken is niet aan koning’

Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat het niet aan de koning is om excuses te maken. De vorst is namelijk een ‘symbool van de eenheid van het land’, redeneert Rutte. „Die wil je niet in het politieke debat trekken.” De koning bood twee jaar geleden wel excuses aan voor het geweld dat Nederland gebruikte tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

Ook de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) is niet blij met de manier waarop er waarschijnlijk excuses zullen worden aangeboden. Voorzitter Armand Zunder liet gisteren in de Surinaamse krant de Ware Tijd weten dat het nu veel te snel gaat.

Betrokkenen zullen spijtbetuiging mogelijk niet aanvaarden

Zunder heeft al vaker benadrukt dat de formulering van de spijtbetuiging heel gevoelig ligt. Het is daarom van belang dat alle betrokkenen, onder wie de inheemsen en nazaten van tot slaaf gemaakten in Suriname, hierover meepraten, vindt hij. Als dat niet gebeurt, bestaat volgens Zunder het risico dat de betrokkenen de excuses niet aanvaarden.

Als het aan Zunder en zijn commissie ligt, zal het aanbieden van de excuses niet voor 1 juli volgend jaar plaatsvinden. Deze boodschap heeft de commissie al overgebracht aan de Nederlandse ambassadeur in Suriname.

Noord-Korea moet grootste nucleaire macht ter wereld worden: ‘Ultieme doel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stichting wil dat koning in plaats van minister excuses maakt: ‘Weerwind is zelf nazaat van slaafgemaakten’
Sluiten