Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 4 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Complotdenker David Icke mag de komende twee jaar niet naar Nederland én 25 andere Europese landen reizen

De Britse complotdenker David Icke mag de komende twee jaar niet naar Nederland en de 25 andere Europese landen in het Schengengebied reizen. Op zijn website deelt hij een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarin hem de toegang tot het Schengengebied wordt ontzegd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt het besluit tegenover de NOS: „Het nieuws is uitgelekt, wij willen hier zelf niet op ingaan.”

Komst Icke kan leiden tot verstoren van de openbare orde

In de brief die Icke deelt, staat dat het niet ondenkbaar is dat zijn komst naar de demonstratie zal leiden tot een verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld door een confrontatie tussen demonstranten en tegendemonstranten.

„Door u toegang tot Nederland te verlenen, wordt u een podium gegeven om uw theorieën in persoon te verkondigen en daarmee het in Nederland tot verstoring van de openbare orde of tot het plegen van geweld kan leiden, ook als u daartoe zelf niet expliciet oproept”, valt in de brief te lezen.

De IND baseert zich in de brief op verschillende rapportages, zoals die van de politie. „De zorg is gerechtvaardigd dat uw voordracht in de Nederlandse context spanningen tussen bevolkingsgroepen kan veroorzaken en daarmee de openbare orde en openbare rust kan verstoren.”

Justitieminiser steunt de keuze om Icke niet toe te laten in Nederland

Justitieminiser Dilan Yeşilgöz vindt het een goede zaak dat Icke naar Nederland mag reizen. Als vooraf al bekend is waar iemand voor staat en wat die persoon hier komt doen en uitdragen, dan is het volgens haar beter dat diegene niet wordt toegelaten, zoals eerder is gebeurd met haatimams. De komst van omstreden personen wordt altijd per geval bekeken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad.

„De vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht is een groot goed, maar is niet onbegrensd.” De minister beaamt dat de grens soms niet helemaal duidelijk is. „Er bestaat geen checklist, maar het kader is de grondwet.” Ze verwees naar de onrust die er ontstond door zijn aangekondigde komst en dan „is het gezond je daartoe te verhouden”. Het gaat volgens haar ook om de rechten en vrijheden van anderen die beschermd moeten worden.

Het komt volgens haar ook voor dat mensen wel in Nederland worden toegelaten, met omstreden standpunten. Dan is het volgens de minister zaak dat de politie en justitie deze persoon en de gedane uitlatingen goed in de gaten houden en daarna toetsen of er bijvoorbeeld sprake is van haatzaaien. Maar als dat „aan de voorkant al erg duidelijk is” dan is het volgens haar beter om deze persoon niet toe te laten.

Icke mocht de demonstratie al niet fysiek bijwonen

Het kabinet maakte gisteren al bekend dat Icke Nederland niet zou mogen in reizen. Bronnen bevestigden dat aan RTL Nieuws. Icke zou komende zondag spreken op een demonstratie in Amsterdam die is georganiseerd door de complotorganisatie ‘Samen voor Nederland’. De aanwezigheid van Icke bij de demonstratie zorgde al snel voor veel zorgen bij de Amsterdammers.

De complotdenker staat vooral bekend om zijn antisemitische uitspraken. Vorige maand nog deed de Amsterdamse driehoek een verzoek aan de organisatie van de demonstratie om af te zien van het laten spreken van Icke, wegens zijn „antisemitische en kwetsende uitspraken in het verleden”. Maar daaraan gaf de organisatie geen gehoor: Icke stond alsnog op de planning om aanwezig te zijn bij de demonstratie.

Daarom heeft het kabinet gisteren besloten om Icke daadwerkelijk de toegang tot Nederland en dus de demonstratie te weigeren. Een woordvoerder van de organisatie noemt de weigering „ongelooflijk”. „Ik had dit niet verwacht”, zegt hij. „Wij zijn heel benieuwd naar het bewijs waarop het kabinet hem de toegang weigert.”

Demonstratie blijft ook zonder Icke op het Museumplein

De gemeente Amsterdam kondigde gisteren al aan dat de demonstratie verplaatst zou worden van de Dam naar het Museumplein. Dit omdat er op het Museumplein meer ruimte is en de politie meer overzicht heeft over verschillende groepen demonstranten dan op de Dam.

De gemeente Amsterdam wil dat die daar blijft, ook nu Icke niet komt. „Omdat het mogelijk is dat hij via een videoverbinding de demonstratie alsnog toespreekt”, aldus de gemeente. Samen voor Nederland wil echter alsnog demonstreren op de Dam en is daarom naar de rechter gestapt. De rechtbank in Amsterdam behandelt vanmiddag dit kort geding,

Opluchting en teleurstelling door weigering Icke

Het nieuws dat Icke niet bij de demonstratie aanwezig mag zijn, is voor veel Amsterdammers een geruststelling. Sommigen twijfelen echter of het wel zin heeft: maakt Icke alsnog niet een grote indruk via een digitaal scherm?

Voor veel van Icke zijn aanhangers is de weigering van de complotdenker echter een ramp: zij voelen zich onderdrukt. Al helemaal nu het nieuws naar buiten is gekomen dat Icke de komende twee jaar zich helemaal niet mag begeven in het Schengengebied.

Demonstratie rekent op duizenden betogers

De demonstratie draait zondag om een hele reeks zaken. „Stop de oorlog, stop kabinet-Rutte, stop de hoge energierekening: betaal niet meer!, stop de permanente coronawet, stop het Europese digitale ID, stop de onteigening van de boeren, stop de Europese dictatuur”, staat in een opsomming bij het aangekondigde protest op de website van de organisatie. De organisatie rekent op zo’n vijfduizend betogers.

Sneltrein van Flemming niet meer te stoppen, maar ooit was hij het jochie dat werd gepest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Complotdenker David Icke mag de komende twee jaar niet naar Nederland én 25 andere Europese landen reizen
Sluiten