Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Familie Peter R. de Vries over uitgesteld strafproces: ‘Zal nog jaren duren’

De familie van Peter R. de Vries gaat ervan uit dat het moordproces tegen de diverse verdachten „nog jaren” onderdeel zal zijn van hun leven. De zoon van De Vries, Royce, schat in dat een afsluiting ervan zeker nog vijf tot zeven jaar op zich laat wachten. Dat zei de advocaat van de familie, Annemiek van Spanje. Bij die inschatting wordt rekening gehouden met onder meer een hoger beroep en een cassatieprocedure.

Ook hebben de advocaten van de verdachten van de moord op Peter R. de Vries vandaag hun kritiek geuit tegen het Openbaar Ministerie. Volgens hen laten zij in het onderzoek een „onbegrijpelijk en beschamend” optreden zien. De rechtbank bepaalde vandaag dat het proces opnieuw behandeld moet worden. Formeel omdat een van de rechters is vervangen, maar de onderbouwing is dat de advocaten het willen omdat de zaak van drie nieuwe verdachten wordt toegevoegd aan dit proces.

Kritiek op het OM in zaak van moord op Peter R. de Vries

De strafzaak van de uitvoerders van de moord in juli vorig jaar, liep tot deze week apart van de strafzaak van de opdrachtgevers. De strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord was deze zomer al zo goed als rond. Er was levenslang geëist tegen beide verdachten, de uitspraak stond gepland voor 14 juli. Maar kort daarvoor kwam het OM met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. De rechtbank besloot daarna geen uitspraak te doen en de zaak aan te houden.

De advocaten van Kamil E. en Delano G. vinden dat het OM het onderzoek naar de moord ten onrechte heeft opgesplitst. „Relevante en beschikbare informatie is weggehouden uit het dossier en dus het blikveld van de rechtbank”, zei de advocaat van E. Ze noemt het  „moeilijk voorstelbaar” dat de officieren van justitie in de zaak van de vermeende uitvoerders niet op de hoogte waren van de bevindingen van de officieren in de zaak van de vermeende opdrachtgevers. „Kafkaësk”, zei een van de advocaten.

‘Advocaten lopen met kritiek compleet uit de rails’

Het OM reageerde als door een wesp gestoken op de aantijgingen van de advocaten. Volgens de officier lopen zij met hun kritiek „compleet uit de rails” en „doet het absoluut geen recht” om de integriteit van justitie in twijfel te trekken.

Marketingdeskundige reageert op omstreden WK-reclame Jumbo: ‘CEO wist er niets van’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Familie Peter R. de Vries over uitgesteld strafproces: ‘Zal nog jaren duren’
Sluiten