Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 4 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijzondere samenwerking: VVD en PvdD zetten zich in voor huisdieren

Het is vandaag dierendag. Naast dat je wat extra liefde aan je huisdier geeft, zijn er ook een hele hoop andere acties die je kunt ondernemen. Denk aan een dag geen vlees eten, bijvoorbeeld. Ook de politiek is vandaag bezig met het dierenwelzijn: de VVD en de Partij voor de Dieren willen de wet Dierenmishandeling aanscherpen, die binnenkort door de Tweede Kamer wordt behandeld.

Het is een bijzondere samenwerking tussen rechts en links. Dit is wat zij allemaal willen bereiken.

Dierenbeulen en kattenchips

Een van de standpunten is dat het dierenbeulen onmogelijk gemaakt moet worden om ooit nog huisdieren te houden. Nu is het alleen nog maar mogelijk om een tijdelijk verbod op te leggen. Daar willen de partijen dus verandering in brengen.

Daarnaast willen de VVD en de PvdD dat alle katten, net als honden, worden gechipt. Met de chip is een vermiste kat makkelijker terug te vinden. Elk jaar verdwalen er bijna 40.000 katten, stellen de partijen. Veel van de huisdieren zijn niet gechipt, wat ervoor zorgt dat de gevonden katten niet gelinkt kunnen worden aan hun bezorgde baasje. De katten worden dan bijvoorbeeld naar een asiel gebracht. Heel onhandig allemaal dus, vinden de partijen. Zo’n chip scheelt volgens hen een hoop verdriet en moeite.

Strenger optreden tegen doorfokken van huisdieren

Dat is niet alles waarvoor de partijen pleiten. Een ander belangrijk punt is dat ze  de import en handel in honden en katten die doorgefokt zijn op schadelijke uiterlijke kenmerken moet worden verboden. De VVD en de PvdD wijzen er op dat dit al een misdrijf is, maar dat er toch nog handel is in doorgefokte viervoeters omdat ze uit het buitenland komen.

Doorfokken is slecht voor de huisdieren omdat ze er ziek van worden en voortdurend pijn of kwalen kunnen hebben. Dit komt vaak voor bij honden met zeer korte snuiten. Voor hen is simpelweg ademhalen een ware uitdaging. Ook hebben ze soms last van stofwisselingsproblemen. Maar het gaat ook om ander soort honden zoals chihuahua’s die een te kleine schedel hebben en daarom hoofdpijn hebben. Denk dus goed na voordat je zomaar een huisdier koopt.

Daarnaast kampen ook katten met de gevolgen van doorfokken. Sommige raskatten hebben groeiproblemen of huidproblemen, aldus de twee partijen. Ze willen daarom een importverbod voor honden en katten die niet in Nederland zijn gefokt, invoeren.

Welk eten bevat de meeste vitamines om gezond het najaar door te komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijzondere samenwerking: VVD en PvdD zetten zich in voor huisdieren
Sluiten