Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder: komende dagen temperaturen rond de 20 graden

Genoten van het herfstzonnetje, de afgelopen dagen? Zo niet, kun je de komende dagen ook nog genoeg vitamine D meepakken. Er staan namelijk een aantal uitzonderlijk zachte dagen op de planning. Bereid je voor op zonnig herfstweer.

Het mag dan wel zo goed als november zijn, maar daar is qua weerbeeld weinig van te merken. Fijn voor je energie- of gasrekening, want de centrale verwarming kan nog even een tijdje wat lager staan. Volgens Weeronline zijn temperaturen van ver boven de 20 graden, wat de verwachting is voor de komende dagen, zeer uitzonderlijk voor eind oktober.

Temperaturen van rond de 20 graden verwacht

Vandaag stijgt het kwik met uitzondering van de Waddeneilanden in het hele land tot boven de 20 graden. De hoogste temperaturen zijn voor Limburg. Daar kan het maar liefst 24 graden worden. Het is vrij zonnig, maar er is ook sluierbewolking.

Ook morgen zal zeer zacht verlopen. Het wordt 20 tot 24 graden en in Limburg kan het lokaal mogelijk 25 graden worden. Misschien valt er in de kustprovincies een spatje regen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Zondag verandert er weinig aan het weerbeeld, al is het een graadje minder zacht dan de voorgaande dagen.

Volgende week is het nog steeds bijzonder zacht voor de tijd van het jaar, maar het weerbeeld verandert wel. De zon schijnt minder vaak en regelmatig trekken enkele buien over het land. In de tweede helft van de week daalt het kwik geleidelijk naar 12 tot 14 graden en daarmee komt de temperatuur weer in de buurt van normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Niet alleen maar slecht voor klimaat

Bij zulke hoge temperaturen tijdens deze tijd van het jaar gaan je alarmbellen misschien rinkelen. Maar dat is niet helemaal nodig, want er zijn ook positieve effecten op de natuur.

Dit jaar gaat het in ieder geval beter dan in 2020. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit (WUR) constateert dat de bladverkleuring aan de bomen ondanks de warme oktoberdagen niet extreem laat is, zoals toen. „Dat komt doordat het eind september ‘s nachts even koud is geweest, met temperaturen rond het vriespunt. Over de afgelopen 15 jaar gezien is de bladverkleuring wel echt wat later geworden.”

Wat Wamelink ook opvalt, is dat er deze herfst extreem veel eikels en beukennootjes de grond bedekken. „En dat was de vorige keer na een zeer warme zomer ook zo. We onderzoeken of hete zomers er iets mee te maken hebben. Maar de zomer van 2021 was vrij nat en toen hebben de bomen knoppen gezet. Dat kan ook een reden zijn.”

Directeur Mauritshuis over besmeuren Meisje met de Parel: ‘Blijf er met je poten vanaf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijzonder: komende dagen temperaturen rond de 20 graden
Sluiten