Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 5 okt 2022

Stroom Essent 20 procent duurder door latere prijswijziging

Het gaat van kwaad tot erger: stroom wordt bij Essent volgende maand bijna een vijfde duurder dan het zou zijn geweest als de energieleverancier al deze maand prijsverhogingen had doorgevoerd. Essent en enkele andere energieleveranciers maakten vorige maand bekend dat ze hun tarieven per 1 oktober fors wilden verhogen. Maar volgens toezichthouder van De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waren de bedrijven te laat.

Het is namelijk zo dat verhogingen minimaal dertig dagen van tevoren aangekondigd moeten worden. De energiebedrijven brachten hun klanten pas later op de hoogte.

Geen extra verhoging voor Greenchoice en Eneco

Elektriciteit wordt voor klanten met een variabel contract 19 procent duurder dan het zou zijn geweest als Essent op 1 oktober tariefswijzigingen zou hebben doorgevoerd. Bij gas is het verschil 8 procent. De toename is iets minder groot bij klanten die een korting krijgen omdat ze al lang bij de energieleverancier zitten.

Essent, dat zo’n 2,5 miljoen klanten heeft, waarschuwde eerder al dat een langere periode tussen het bekendmaken en doorvoeren van hogere tarieven slecht kan uitpakken voor de inkoopstrategie.

Essent vindt, net als andere energieleveranciers, dat het wel aan alle regels heeft voldaan. Toch ging het bedrijf vorige week overstag en stelde de prijsverhoging uit. Ook andere energiemaatschappijen deden dit. Maar bij onder meer Greenchoice en Eneco leidt dit niet tot een extra verhoging van de eerder bekendgemaakte tarieven.

Enige troost voor Essent-klanten

De verhogingen komen boven op de in september aangekondigde verhogingen, die ook al zeer fors waren. Op die manier wil Essent in de laatste twee maanden net zoveel extra inkomsten hebben als in de situatie waarin het bedrijf de tarieven per 1 oktober had kunnen verhogen.

Een woordvoerder van de energieleverancier laat weten dat het uitstel niet alleen negatieve gevolgen voor klanten heeft. Doordat de oude tarieven in oktober nog gelden, betalen ze nog een maand langer de aanzienlijk lagere prijzen voor elektriciteit en gas.

Grote verwarring over HEMA’s ‘veganistische hotdogs… met kip’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stroom Essent 20 procent duurder door latere prijswijziging
Sluiten