Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Kans klein dat kabinet nog eens wegloopt uit Kamer’

Het zal niet heel snel nog eens gebeuren dat het volledige kabinet de Tweede Kamer verlaat tijdens een debat. Volgens premier Mark Rutte is de kans daarop „heel klein” geworden, na een afspraak met de Kamervoorzitter. Dat zei hij gisteravond tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken.

Eind september ontspoorde een debat in de Tweede Kamer en liep eerst minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) weg, waarna het voltallige kabinet haar volgde. Dat gebeurde na een bijdrage van FVD-leider Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat „in feite weinig meer is dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”.

Even later liet Kaag weten dat ze nog steeds achter haar keuze om weg te lopen stond, en dat ze zo ‘haar grens’ aangaf.

Rutte en Bergkamp spreken af: niet meer weglopen uit de Kamer

Om te voorkomen dat het kabinet nog eens wegloopt wanneer een bijdrage hen niet bevalt, zijn er afspraken gemaakt met Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Als zo’n geval zich in de toekomst weer voordoet, krijgt een bewindspersoon de gelegenheid om iets te zeggen, is de oplossing. „Ik denk dat de kans op weglopen daarmee heel klein is geworden. We zijn wel vrije mensen, helemaal uitsluiten kan ik het niet.”

Voor Renske Leijten (SP) was deze mogelijkheid voor het kabinet nieuw en ze wil „graag weten volgens welke reglementen dat mag”. Zij vindt dat het kabinet categorisch moet uitsluiten dat het nog eens wegloopt uit de Kamer. „In dit huis met democratisch gekozen volksvertegenwoordigers hoor je niet weg te lopen.”

„Wij hebben ook naar elkaar uitgesproken dat dit niet voor herhaling vatbaar is”, zei Kamervoorzitter Bergkamp over het gesprek met Rutte. Volgens de voorzitter kan een kabinetslid even wat zeggen of vragen om een schorsing als een Kamerlid zijn of haar inziens te ver gaat. Het was een unicum dat het volledige kabinet wegliep tijdens een debat.

Bente zag hashtag #ZiekBOOS langskomen: ‘Het ging helaas alleen over long-COVID’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Kans klein dat kabinet nog eens wegloopt uit Kamer’
Sluiten