Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Johan Remkes: ‘Absurd dat kabinet mij nodig had om te bemiddelen in stikstofdossier’

Johan Remkes zegt het ‘absurd’ te vinden dat het kabinet hem vroeg om te bemiddelen tussen het kabinet en de boeren. In het programma Buitenhof zei hij vandaag dat hij in eerste instantie helemaal niet op de klus zat te wachten.

„Het is absurd dat mijn rol nodig is”, stelde Remkes in gesprek met Twan Huys. „Eigenlijk vind ik gewoon dat het tot de normale taken van bewindspersonen behoort.” Remkes stelt dat hij helemaal niet op de klus zat te wachten, maar dat hij uiteindelijk instemde met de rol van onafhankelijke gespreksleider.

Remkes hekelt uitspraken Jesse Klaver

Ook hekelde hij tijdens de uitzending de uitspraken van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die nadat Remkes deze week het stikstofrapport leverde zei dat het kabinet het rapport snel moet omarmen omdat er anders mogelijk weer protesten komen „als ze echt zien wat er in staat”.

Klaver deed de uitspraken tijdens een livestream die net iets te lang doorliep. „Dit rapport, dit is gewoon Van der Wal. Dus dit kabinet is politiek zwakker gemaakt. Het beleid van Van der Wal. Prima”, hoor je Klaver in de video zeggen. „By the way, we moeten versnellen. Als jullie dit allemaal prima vinden: oké, strik eromheen, zou ik zeggen als kabinet. Niet tot 14 oktober wachten. Nu iedereen enthousiast is, zou ik een extra ministerraad doen, morgen advies aftikken en gaan!”

Dat Klaver zegt dat „de Kamer dit er maar even doorheen moet jassen” vindt Remkes dom. „Het is onjuist, anti-parlementair en een belediging voor de boeren”, aldus Remkes in Buitenhof. „Want als je dit doet, dan onderstreep je in feite alle beelden die bij de desbetreffende groepering, maar ook breder in de samenleving, ten opzichte van de parlementaire democratie leven.” Het vertrouwen verdwijnt volgens hem dan weer.

‘Interview Wobke Hoekstra maakte stikstofprobleem ingewikkelder’

Ook het interview dat minister Wopke Hoekstra als CDA-leider gaf aan het AD, waarin hij zegt dat de stikstofdoelen voor 2030 voor hem ‘niet heilig’ zijn, maakte Remkes niet blij. „Als ik het mij goed herinner kreeg ik een waarschuwend telefoontje van hem, over dat hij een interview had gegeven aan het AD.” Remkes stelt dat het interview ervoor zorgde dat het probleem nog ingewikkelder werd.

Thaise politie pakt verslaggevers CNN op vanwege filmen in kinderdagverblijf na schietpartij

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Johan Remkes: ‘Absurd dat kabinet mij nodig had om te bemiddelen in stikstofdossier’
Sluiten