Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Politie ontmoedigt mensen die aangifte willen doen van huiselijk geweld’

Aangifte doen van huiselijk geweld is geen makkelijke opgave. Als je partner, een ouder of zelfs een kind je mishandelt, kan het als verraad voelen om aangifte tegen hen te doen. Nu blijkt dat de politie dat hele proces nog moeilijker maakt door aangifte bij bepaalde gevallen te ontraden.

Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). Vooral als er te weinig bewijsmateriaal is, wil de politie de aangifte vaak niet opnemen. Ook mogelijke nadelige gevolgen voor het slachtoffer spelen een rol.

Aangifte van huiselijk geweld

Pointer sprak de afgelopen maanden met verschillende familieadvocaten, politieagenten en slachtoffers van huiselijk geweld. Daaruit kwam naar voren dat het niet zo makkelijk is om aangifte te doen van huiselijk geweld. Sterker nog: uit een enquête van Pointer bleek dat het de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt dat de politie de aangifte niet wil opnemen. Dat is wettelijk wel verplicht. De enquête werd afgenomen onder familieadvocaten.

„Veel van mijn cliënten kunnen geen aangifte doen”, zegt Jolande ter Avest, familierechtadvocaat in Utrecht. „Dan moet ik nabellen om ervoor te zorgen dat de politie de aangifte toch opneemt.” Ter Avest adviseert haar cliënten om altijd aangifte te doen. „Hoewel zo’n aangifte het verhaal van één persoon is, geeft het wel een indruk. Bovendien weet de politie dat als er iemand anders tegen deze persoon aanloopt, er een verleden is met huiselijk geweld.”

‘Politie ontmoedigt aangifte’

Volgens een woordvoerder van de politie kan iemand die een strafbaar feit heeft meegemaakt „altijd aangifte doen”. „We moeten keuzes maken in de aangiftes die we wel en niet nader onderzoeken. Onder meer de ernst van het misdrijf en de kans op een succesvol onderzoek zijn factoren die een rol spelen bij het besluit een aangifte wel of niet in behandeling te nemen.”

Daarnaast willen mensen die aangifte doen bij de politie vaak dat het huiselijk geweld stopt, maar niet dat de pleger ervan strafrechtelijk vervolgd wordt. „Dan is aangifte niet het meest effectieve middel”, aldus de woordvoerder.

Heb jij moeite met ‘nee’ zeggen? Deze tips helpen je

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.