Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Politici over onverwacht vertrek Arib: ‘verdrietig’ en ‘doodzonde’

Meerdere (oud-)politici hebben zaterdag op Twitter gereageerd op het opstappen van Khadija Arib als Kamerlid. De Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman stelt: „Zo verdrietig dit. Nederland verliest met het vertrek van Khadija Arib een groots volksvertegenwoordiger. Een vrouw met kracht en moed en het hart op de juiste plek. Ze zal zeer worden gemist.”

Partij van de Arbeid-leider Attje Kuiken is „totaal overvallen” door het vertrek van Khadija Arib. „Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn”, twittert zij „met verdriet”. Dat Arib opstapte, had wat haar partij betreft „ook niet gehoeven”.

Pieter Omtzigt benoemt ‘gebrek aan zorgvuldigheid’

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en het Presidium hebben gefaald. „Ze gaan niet over Kamerleden, hebben Arib niet tijdig geïnformeerd, achter haar rug over haar gesproken en mogelijk is er uit hun midden ook gelekt. Schandalig. Sterkte Khadija Arib, dit verdien je niet.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver: „Een instituut verlaat de Tweede Kamer. Je was een inspiratie voor velen, jouw bijdrage aan de democratie is moeilijk te onderschatten.” Kamerlid Pieter Omtzigt zegt over de kwestie: „Een schaamteloos gebrek aan zorgvuldigheid in onze Kamer.” Verder zegt hij: „Veel respect voor je werk en de manier waarop je de Kamer als instituut verdedigde: dank daarvoor.”

Arib blijft voor oud-PvdA-leider een voorbeeld

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas noemt haar vertrek „een schok” en zegt „wat triest dat mijn geweldige op-opvolgster na 24 jaar en 5 prima voorzittersjaren op deze manier de Kamer moet verlaten. Haar waardige verklaring zegt alles over haar.” Kamerlid Liane de Haan zegt dat „het hier niet gaat om de huidige of de voormalige Kamervoorzitter maar om het belang van werknemers. En de verantwoordelijkheid die het Presidium heeft voor hen.”

Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de situatie „Zo naar. Zo doodzonde.” „Je werd al zeer gemist als voorzitter Tweede Kamer maar het is een droevig vooruitzicht dat je me niet meer zal vertegenwoordigen als Kamerlid. Je blijft een voorbeeld.”

Oud-Kamervoorzitter Arib verlaat Tweede Kamer: ‘Grens bereikt’

Partijleiders eisen opheldering over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib

Arib werkt niet mee aan onderzoek grensoverschrijdend gedrag: ‘Dit is een politieke afrekening’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politici over onverwacht vertrek Arib: ‘verdrietig’ en ‘doodzonde’
Sluiten