Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 23 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Pieter Omtzigt in WNL Op Zondag: ‘Kabinet heeft geen langetermijnvisie en springt van ijsschots naar ijsschots’

Pieter Omtzigt en Edith Schippers schoven eerder vandaag aan bij WNL Op Zondag. De één is onafhankelijk Tweede Kamerlid en heeft felle kritiek op het kabinet, de ander maakte na jarenlange afwezigheid haar terugkeer naar Den Haag bekend.

WNL Op Zondag is een rechts georiënteerd opinieprogramma met de focus op politiek, ondernemerschap, media en cultuur.

Pieter Omtzigt: ‘Prijsplafond is in een weekend in elkaar getimmerd’

Volgens Pieter Omtzigt springt het kabinet „van ijsschots naar ijsschots”. „De bestuurscultuur is eigenlijk alleen maar verslechterd. Als je geen langetermijnvisie hebt en geen idee hebt waar je naartoe wilt – en dat hebben die vier partijen helaas onvoldoende – dan probeer je elke dag een soort oplossing te zoeken voor het probleem of de krantenkop van de dag.”

Een goed voorbeeld is volgens hem het toeslagenschandaal. „Daar hebben ze een Catshuisregeling in elkaar geschroefd die totaal niet werkt. Mensen die geen slachtoffer zijn, hebben 30.000 euro gekregen en mensen die zeer ernstige problemen hebben moeten jaren wachten.”

De focus op de korte termijn zou zijn genormaliseerd in de coronaperiode. „Toen moesten er vaak heel snel besluiten worden genomen, dus dan werkt het normale wetgevingsproces gewoon niet goed”, vertelt het Kamerlid. „Maar dat is doorgegaan bij bijvoorbeeld het prijsplafond. Voor het reces, dus in juni, zeiden alle oppositiepartijen: ‘Jongens, er gaat iets gebeuren. En of jullie het nu via de zorgtoeslag, een prijsplafond, regulering of nationalisering doen, dat moeten jullie weten.’ Men heeft toen binnen een weekend een prijsplafond van meer dan 20 miljard euro in elkaar getimmerd, zonder op de dekking te letten en zonder erop te letten wie het nu eigenlijk gaat betalen. En dat is heel risicovol.”

Presentator Rick Nieman vraagt zich af of het niet lukt om een visie te ontwikkelen omdat het kabinet zoveel op zijn bordje heeft, zoals de stikstof-, woon- en asielcrisis. Omtzigt vindt dat geen excuus. Over de energiecrisis: „Je zag het aankomen en die zie je dat daar niet van tevoren op gepland wordt. Die crises zijn er omdat ze niet opgelost worden.”

Edith Schippers heeft geen ambitie om Mark Rutte op te volgen

Afgelopen vrijdag maakte Schippers met een flitsend filmpje bekend zich kandidaat te stellen als VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezing. Ze keert daarmee na vijf jaar afwezigheid terug naar de Haagse politiek. In WNL Op Zondag vertelt ze wat haar bewoog om die keuze te maken.

„De macht verschuift in de wereld, we hebben klimaatverandering, we krijgen steeds meer mensen en er gaan ook steeds meer mensen met honger naar bed. Er gebeuren in de wereld heel veel dingen. We denken vaak dat onze problemen heel Nederlands zijn, maar eigenlijk zien we het in alle landen”, begint ze met vertellen. „Door alle veranderingen zie je onzekerheden ontstaan, en als mensen onzeker zijn, zijn ze vatbaarder voor complottheorieën. We praten heel veel over die problemen en ondertussen zie ik in mijn eigen omgeving hoeveel oplossingen er ook zijn. Dan denk ik: als iets belangrijk is, dan is het politiek. Dat is nu belangrijker dan ooit. Dan wil ik daar eigenlijk toch aan meedoen.”

Toen de partij polste of de DSM-baas interesse had in een terugkeer, moest ze er nog wel even over nadenken. „In een bedrijf werk je samen aan iets heel positiefs”, legt ze uit. „DSM is een hele positieve omgeving om in te werken. En als ik dan de politiek aanzet: hier (op het scherm, red.) zie je nog een beeld waar gelachen wordt, maar dat wordt er niet meer.” 

Toetsen van wetten

Dan stelt Nieman de vraag die op iedereens lippen ligt: „Er komt een dag dat Mark Rutte weggaat. Bent u dan beschikbaar om hem op te volgen?” Schippers zegt die ambitie niet te hebben. „Mijn ambitie is om fractievoorzitter te worden in de Eerste Kamer.” Ze stelt haar tanden te willen zetten in het toetsen van wetten. „Ik blijf ook bij DSM werken, want de Eerste Kamer is parttime. Ik heb ontzettend naar mijn zin bij DSM”, vertelt ze. „Het is een heel positief bedrijf dat heel veel innovaties heeft die gericht zijn op de toekomst. Dat past mij heel erg. Ik vind deze combinatie helemaal bij mij passen.”

Schippers staat erom bekend dat ze niet bang is om Rutte tegengas te geven en dat zal bij haar comeback waarschijnlijk niet anders zijn. „Ik ga niet de politiek in om mijn mond te houden. Ik ga de politiek weer in om te kijken hoe we Nederland beter kunnen maken. Dus als ik denk dat daar betere ideeën voor zijn, zal ik die zeker opbrengen.”

Je kunt WNL Op Zondag terugkijken via NPO Start

Haal je zonnebril maar weer uit de kast: het wordt volgende week warm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pieter Omtzigt in WNL Op Zondag: ‘Kabinet heeft geen langetermijnvisie en springt van ijsschots naar ijsschots’
Sluiten