Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 4 okt 2022

Bedroefde reacties op overlijden Léonie Sazias (65): ‘Ze was zo’n mooi mens’

Voormalig tv-presentatrice en 50PLUS-Kamerlid Léonie Sazias is gisteravond overleden. Ze is 65 jaar geworden. Zowel vanuit de politiek als de televisiewereld stromen de bedroefde reacties binnen.

Sazias was al geruime tijd ziek.

Leven Leonie Sazias: van tv-presentatrice tot Kamerlid

Sazias was een multitalent, want ze was zowel parlementslid als beeldend kunstenares en tv-presentatrice. Haar carrière begon in 1980 als omroepster bij Veronica. Later ging ze ook aan de slag voor AVRO, TROS, RTL 4 en FOX.

In 2006 maakte ze haar debuut in de politiek met een eenpersoonsfractie in de Hilversumse gemeenteraad. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd ze op een tweede plek van de lijst 50PLUS geplaatst en met een opvallend groot aantal voorkeurstemmen (ruim 51.000) in de Tweede Kamer gekozen. In datzelfde jaar werd een darmkanker bij haar geconstateerd. Ze bleef Kamerlid tot 2021. Hoewel ze een stapje terug moest doen vanwege haar ziekte, maakte zich hard voor een betere zorg. Zo diende ze met enkele andere Tweede Kamerleden een initiatiefnota in die een grote stap voorwaarts betekende in de kankerbestrijding. Bij haar vertrek uit de Kamer ontving ze een koninklijke onderscheiding.

Reacties uit de politiek op het overlijden

Vanuit de politiek wordt er verdrietig gereageerd op het overlijden van Sazias. Meerdere politici spreken hun waardering uit voor het oud-Kamerlid. „Ik kende haar als een gedreven Kamerlid dat altijd vanuit mensen dacht”, laat viceminister Sigrid Kaag op Twitter weten. „Zo’n mooi mens met hart voor de zorg”, schrijft Kamervoorzitter Vera Bergkamp. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt Sazias een „sympathieke oud-collega” en VVD-kopstuk Sophie Hermans beschrijft haar als „een fijne collega die zich, terwijl ze zelf ziek was, sterk maakte voor betere zorg”. Lisa Westerveld (GroenLinks) tweet: „Léonie was altijd vriendelijk en geïnteresseerd. In zorg- en mediadebatten bovendien een fijne medestander.”

Nog meer verdrietige reacties

Ook vanuit de televisiewereld is met verslagenheid gereageerd op het verdrietige nieuws. Zo schrijft Omroep MAX-baas Jan Slagter: „Verdrietig dat Leonie op 65-jarige leeftijd is overleden. Dankbaar voor wat ze voor Omroep MAX heeft betekend. Ik wens haar familie en vrienden heel veel sterkte toe de komende periode. Rust zacht lieve Leonie.”

Bij veel andere twitteraars komt het nieuws ook hard aan. Voor hen maakt Sazias deel uit van een stukje „jeugdsentiment”. „Voor mij zal ze altijd die omroepster blijven met die grote lach en die dikke bos lange haren”, schrijft iemand.

Bijzondere samenwerking: VVD en PvdD zetten zich in voor huisdieren

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedroefde reacties op overlijden Léonie Sazias (65): ‘Ze was zo’n mooi mens’
Sluiten