Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oud-Kamervoorzitter Arib verlaat Tweede Kamer: ‘Grens bereikt’

Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer. Dat doet ze wegens de „(anonieme) dolkstoten van de laatste dagen“, meldt ze in een verklaring die ze op Twitter heeft geplaatst.

„Als volksvertegenwoordiger heb ik in de afgelopen 24 jaar veel meegemaakt, maar nog nooit zoveel als in de afgelopen 48 uur. Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen, hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid. Ik ben bereid veel te verdragen, maar ieder mens heeft zijn grens. Het betreft hier aanvallen op mijn waardigheid”, aldus de oud-Kamervoorzitter.

Arib noemt handelen presidium ‘zeer schadelijk’

Eerder deze week besloot het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, een onderzoek in te stellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Arib toen ze Kamervoorzitter was. Dit op basis van anonieme brieven die erover waren binnengekomen.

Politici over onverwacht vertrek Arib: ‘verdrietig’ en ‘doodzonde’

In de verklaring noemt Arib het „staatsrechtelijk onjuist” dat het presidium „buiten het zicht van de Kamer de landsadvocaat de opdracht heeft gegeven een zittend Kamerlid te controleren”. Ook noemt ze dat „een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan. Dit handelen van het presidium is zeer schadelijk voor het reeds tot een dieptepunt gezonken vertrouwen van burgers in de politiek.”

Kamerleden willen opheldering

Verder stelt ze dat het presidium „met zijn optreden grote schade heeft toegebracht aan mijn functioneren als Kamerlid en als voorzitter van de tijdelijke commissie corona. Maar ook aan de Tweede Kamer en aan het democratische proces.” Ze vindt dat het presidium zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en het middel van onderzoek heeft gepolitiseerd.

Eerder zaterdag liet een groep Kamerleden weten opheldering te willen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over de gang van zaken rond het onderzoek naar Arib. Zij is de opvolger van Arib op die plek.

Partijleiders eisen opheldering over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oud-Kamervoorzitter Arib verlaat Tweede Kamer: ‘Grens bereikt’
Sluiten