Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Opvolger oud-minister Henk Staghouwer wordt maandag bekend

De ChristenUnie maakt maandag bekend wie de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt. Dat melden Haagse bronnen. Dat betekent dat de opvolger van Henk Staghouwer er al zit vóórdat VVD-coryfee Johan Remkes woensdag de bevindingen van zijn gesprekken met onder meer de agrarische sector bekend maakt.

De ChristenUnie moest vorige maand plotseling op zoek naar een nieuwe minister na het vertrek van Henk Staghouwer. Partijleider Gert-Jan Segers zei al direct dat die gevonden zou worden binnen dezelfde partij.

Minister Carola Schouten neemt tijdelijk de plek over

Tot de nieuwe minister is aangesteld, wordt de post waargenomen door minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Schouten was in het vorige kabinet minister van Landbouw.

Wie de rol van Staghouwer over gaat nemen, is nog onduidelijk. Er gaan een aantal namen rond, onder wie die van Tweede Kamerlid Pieter Grinwis, maar er is nog geen duidelijke favoriet.

Opstappen Henk Staghouwer kwam onverwachts

Staghouwer lag al een langere tijd slecht bij de Tweede Kamer. Op de dag dat het veelbesproken ‘stikstofkaartje’ werd gepubliceerd, kwam de bewindsman niet met concrete maatregelen om boeren perspectief te geven voor de toekomst. Begin september kondigde Staghouwer zijn vertrek aan. Hij benadrukte in zijn statement dat „boeren en vissers zekerheid nodig hebben”.

De landbouw staat met de stikstofdoelen voor een enorme omslag, aldus de bewindsman. „Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben het afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben”, stelde Staghouwer, die destijds verder geen vragen wilde beantwoorden.

Hoewel er over Staghouwer al langer twijfels leefden aan het Binnenhof, kwam zijn opstappen vorige maand toch onverwacht. Eerder die dag kondigde de minister nog aan dat er een conceptafspraak met Brussel was gemaakt over de uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren op het gebied van mest.

Yolanda Hadid reageert met grap op kritiek: ‘Ik ben de slechtste moeder ooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Opvolger oud-minister Henk Staghouwer wordt maandag bekend
Sluiten