Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kinderombudsman: situatie voor opvang van kinderen in Ter Apel verslechterd

De situatie van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) in Ter Apel is in toenemende mate onveilig en stressvol. De situatie in het aanmeldcentrum is nu slechter dan een half jaar geleden, toen er ook al sprake was van ernstige kinderrechtenschendingen, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid.

Kalverboer bracht begin deze maand met de Nationale ombudsman een werkbezoek aan Ter Apel. Op het moment van dat bezoek sliepen volgens de Kinderombudsman ongeveer dertig jongens en twee meisjes al drie dagen op plastic stoelen in de wachtkamer van de IND, omdat er geen plaats voor hen was in het centrum. In de wachtkamer zijn geen sanitaire voorzieningen en er is geen aandacht of dagbesteding voor hen. Niemand kan hen vertellen hoe lang het nog duurt. De kinderen zijn gestrest, vermoeid en angstig. In het aanmeldcentrum is plaats voor voor 55 AMV’s. Momenteel verblijven er zo’n driehonderd.

‘De kinderen zien grauw van vermoeidheid’

In de brief beschrijft de Kinderombudsman haar zorgen na het bezoek. „De kinderen zien grauw van vermoeidheid. Een bed hebben ze niet, ook sanitaire middelen zijn er niet. Ze eten onvoldoende. Ze poetsen op de wc met hun vingers hun tanden en er is geen douche. En wat stressverhogend is, er is niemand die hen kan vertellen hoe lang het gaat duren voordat er wel plek voor ze is.”

De kinderen worden volgens Kalverboer aan hun lot overgelaten. „Een van de meisjes met wie ik sprak vertelde hoe onveilig ze zich voelde. In de drie dagen dat ze in Ter Apel was, had nog niemand met haar gesproken over haar situatie. De twee meisjes slapen in dezelfde wachtruimte met dertig jongens. Ze ervaren onvoldoende toezicht. Ook jongens voelen zich niet veilig. Alle kinderen die we spraken, vertelden gevlucht te zijn voor de oorlog in hun thuisland.”

Lange tijd onvoldoende slaapplekken in Ter Apel

Van der Burg heeft als reactie een brief aan alle gemeenten gestuurd om met voorrang AMV’s op te vangen. De Kinderombudsman en de Nationale ombudsman roepen de verantwoordelijke bestuurders op om onmiddellijk gehoor te geven aan de oproep van de staatssecretaris.

Het is de afgelopen maanden erg druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. In juni was de chaos zo groot, dat honderden asielzoekers noodgedwongen buiten moesten slapen. Inmiddels is daar een verbod op, maar dat werd eind vorige maand weer verbroken, toen een aantal asielzoekers buiten moest slapen. Zo’n verbod heeft echter weinig nut als er verder geen slaapplekken binnen zijn, maar of dat zo is, is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers aan het uitzoeken. Dat doet de organisatie samen met de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Verdachte onthult motief om ‘bemoeial’ Peter R. de Vries te doden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kinderombudsman: situatie voor opvang van kinderen in Ter Apel verslechterd
Sluiten