Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Partijleiders eisen opheldering over onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib

Een groep Tweede Kamerleden eist uiterlijk maandagmiddag opheldering van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over de gang van zaken rond het onderzoek naar PvdA-Kamerlid en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat blijkt uit een brief die in handen is van de NOS.

De Kamerleden zeggen dat „het vertrouwen in onze democratie en onze instituties in het geding is”.

Kamerleden eisen meer uitleg over onderzoek Khadija Arib

De brief komt van SP’ers Lilian Marijnissen en Renske Leijten, Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand, BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en het zelfstandige Kamerlid Pieter Omtzigt. Ze willen meer weten over de manier waarop besloten is om onderzoek te doen naar Arib. Ook vragen ze zich af of er wel zorgvuldig met de kwestie is omgegaan.

De leden schrijven in hun brief dat ze vinden dat er „uiteraard” onderzoek verricht moet worden naar signalen van grensoverschrijdend gedrag. Wel willen ze meer weten over de toedracht, de aanpak en het vervolg. De vragen van de vijf Kamerleden gaan onder meer over de juridische basis voor het onderzoek, de tijdlijn, de partijen die uiteindelijk betrokken waren bij het besluit en de rol van de landsadvocaat.

Ook vragen ze de voorzitter of er een ambtsmisdrijf gepleegd is toen het advies van de landsadvocaat over Arib gelekt is en willen ze meer weten over het vervolgonderzoek en de gevolgen voor de ambtenaren die bij de Tweede Kamer werken.

Arib werkt niet mee aan ‘schijnonderzoek’

NRC meldde woensdag dat er een onafhankelijk extern onderzoek naar Arib wordt ingesteld, omdat zij in haar jaren als voorzitter voor een onveilige werksfeer gezorgd zou hebben. Dat besluit is genomen door de dagelijkse leiding van de Kamer, het zogenoemde Presidium, op advies van de landsadvocaat.

Arib reageerde fel op het nieuws over het onderzoek. Ze peinst er niet over om mee te werken, omdat het een „schijnonderzoek” is. „Het is geen onderzoek, het is een politieke afrekening, waarbij ik met terugwerkende kracht een soort functioneringsgesprek moet voeren”, vindt de PvdA-politica. Ze ontkent de aantijgingen. „Ik heb onder een schrikbewind geleefd. Ik weet wat het is.”

Ook wil ze niet praten met haar opvolgster. „Ik ben verantwoording schuldig aan de kiezer, en niemand anders.”

Buckingham Palace ontving meer dan 50.000 brieven na overlijden Elizabeth

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.