Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Nederland eindigt hoog op lijst mensenhandel: ‘Speelt in verborgene af’

Mensenhandel klinkt als iets wat zich ver buiten de Nederlandse landgrenzen afspeelt. Maar niks is minder waar. Volgens het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) zijn veel gemelde slachtoffers Nederlands. En daarmee eindigen we als land hoog op een internationale lijst voor mensenhandel.

Uit die lijst blijkt dat ons westerse Nederland niet ontkomt aan mensenhandel op eigen bodem. Vandaag is het de Europese Dag tegen Mensenhandel en presenteert CoMensha een lijst met landen waar veel mensenhandel plaatsvindt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid geeft jaarlijks opdracht om de aard en omvang van mensenhandel in beeld te brengen. En Nederland eindigt in de top-5 achter Roemenië en Nigeria.

Nederland eindigt hoog op lijst voor mensenhandel

De Telegraaf sprak met de 41-jarige Lisa, die als tienermeisje in de illegale prostitutie belandde en werd uitgebuit. Ze werkt inmiddels als ervaringsdeskundige voor CoMensha. Volgens Lisa kan iedereen slachtoffer worden van mensenhandel. Zelf kwam ze uit een „goed gezin”, maar door de verkeerde mensen op straat te treffen in haar puberjaren, liep het al snel verkeerd.

Hoewel het aantal gemelde gevallen van mensenhandel in Nederland de afgelopen jaren afnam, benadrukt CoMensha-directeur Ina Hut dat mensenhandel niet minder is geworden. „Het probleem van mensenhandel is veel groter dan het aantal meldingen toont. Wij zien veel slachtoffers niet, omdat seksuele, criminele en arbeidsuitbuiting zich in het verborgene afspeelt.”

Weinig meldingen, maar veel verborgen slachtoffers

Vorig jaar stond het aantal meldingen van mensenhandel namelijk op 791, tegenover 1013 in 2020 en 1372 in 2019 in. Volgens CoMensha is dat lage aantal te verklaren door de coronapandemie, de strikte interpretatie van de privacywetgeving AVG en prioritering en capaciteitsgebrek bij de politie.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen schat dat er Nederland tussen de 5000 en 7500 mensen jaarlijks slachtoffer worden van mensenhandel. „Andere schattingen zeggen zelfs dat er jaarlijks tussen de 20.000 en 30.000 slachtoffers zijn. Dat komt dichter bij de werkelijke cijfers”, aldus de CoMensha-directeur. De organisatie richt zich overigens op allerlei vormen van mensenhandel. Want naast gedwongen prostitutie kun je ook denken aan arbeids- of criminele uitbuiting, gedwongen bedelarij of gedwongen orgaanverwijdering. Op dat laatste heeft CoMensha vrijwel geen enkel zicht.

Crisissen gevaarlijke tijd voor mensenhandel

En dan die slachtoffers, wie zijn dat? De meeste slachtoffers zijn vrouw en meerderjarig. De jongste twee gemelde slachtoffers waren 12 jaar. Ze werden uitgebuit in de seksuele dienstverlening en gedwongen tot criminaliteit. De oudste was 67 jaar. Een jaar eerder was het jongste slachtoffer 2 jaar en de oudste 68.

Hut legt aan de krant uit dat, naast seksuele uitbuiting, we ons in dit land, en zeker in deze tijd, ook zorgen moeten maken over arbeids- of criminele uitbuiting. „We gaan van de ene crisis naar de andere. Mensen hebben steeds minder te besteden en komen onder de armoedegrens. Dan is de keuze verleidelijk om een pakket te vervoeren om wat bij te verdienen.” Maar de CoMensha-directrice denkt nog verder. „Of boeren die worden benaderd door drugscriminelen om hun lege schuren te gebruiken, onder dwang of bedreiging. Of mensen die gratis mogen wonen op vakantieparken, maar daar bijvoorbeeld seksuele diensten tegenover moeten stellen. Het is zorgwekkend en verdient veel meer aandacht.”

Danny Ghosen spreekt families omgekomen arbeiders Qatar: ‘WK voetbal een vergissing’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland eindigt hoog op lijst mensenhandel: ‘Speelt in verborgene af’
Sluiten