Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Klimaatactivisten ook in Nederland actief: Meisje met de Parel besmeurd

Het onvermijdelijke is gebeurd: ook in Nederland zijn de klimaatactivisten kunst aan het besmeuren. Het doelwit? Vermeers Meisje met de Parel in het Mauritshuis in Den Haag. De politie meldt op Twitter dat drie personen zijn aangehouden.

Een woordvoerster van Extinction Rebellion sluit betrokkenheid van de organisatie uit. Het zou gaan om de Britse organisatie Just Stop Oil, die inmiddels al meer dan zeshonderd arrestaties op hun naam hebben staan, deze maand.

Meisje met de Parel besmeurd

Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Op beelden op Twitter en Instagram is te zien dat klimaatactivisten actie voeren bij het Meisje met de Parel, het wereldberoemde schilderij dat Johannes Vermeer rond 1665-1667 schilderde. Het werk is sinds 1902 in het bezit van het Mauritshuis.

Net zoals vrijwel alle andere schilderijen in Nederland, hangt het meisje met de parel achter glas en is zo dus goed beschermd. In het Mauritshuis hangen talloze topstukken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Het onbetwiste topstuk in het Haagse museum is Vermeers Meisje met de Parel. Maar ook Rembrandts de Anatomische les van Dr Nicolaes Tulp hangt er. Het museum laat weten dat „de staat van het schilderij is door onze restauratoren onderzocht. Gelukkig is het beglaasde meesterwerk niet beschadigd”, staat in een persbericht.

Eerdere acties van klimaatactivisten

Afgelopen maand werd een kunstwerk van Van Gogh bekogeld met soep, eentje van Monet met aardappelpuree en werd het wassen beeld van koning Charles ingesmeerd met taart. De actiegroep Just Stop Oil is fanatiek bezig.

Uit de kunsthoek klonk vrees. „We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed”, liet de Museumvereniging weten, de brancheorganisatie van musea. „We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan.”

Famke Louise van slag tijdens rechtszaak RoddelPraat: ‘Kraamtijd kapotgemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klimaatactivisten ook in Nederland actief: Meisje met de Parel besmeurd
Sluiten