Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 24 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Mark Rutte haalt uit naar FvD-Kamerlid: ‘Nieuw dieptepunt bereikt’

Op Twitter was er een hoop ophef over de term ‘riooljournalistiek’. Ook premier Mark Rutte twittert mee. Zo zei hij gisteravond dat Forum voor Democratie een „nieuw dieptepunt heeft bereikt” door een journalist in een YouTube filmpje in diskrediet te brengen. Ook staat er in de tweet dat „in een democratie journalisten gewoon hun werk moeten doen zonder in diskrediet te worden gebracht.”

In de YouTube video is te zien hoe Forum-Kamerlid Gideon van Meijeren de politiek verslaggeefster van SBS6 Merel Ek als riooljournalist bestempelt.

Niet alleen Mark Rutte laat kritiek horen

Ook vicepremier Sigrid Kaag laat van zich horen. „Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen. Desinformatie en intimidatie ondermijnen de samenleving”, twittert Kaag. „Zo ook deze absurde provocatie.” Ze roept gebruikers van het platform zich uit te spreken met de hashtag #wijzijnmetvelen.

Rutte en Kaag zijn zeker niet de enigen die verontwaardigd reageren: ook minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Eric van der Burg, GroenLinks-leider Jesse Klaver en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spraken zich over de benaming uit. De video in kwestie is de eerste aflevering van wat volgens de FvD een serie moet worden genaamd ‘riooljournalistiek ontmaskerd’.

‘Hij dreigt eigenlijk: ‘Journalisten, pas op”

Niet alleen politici noemen de uitspraak alarmerend, ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) sluit zich daarbij aan. De actie is volgens de vereniging vooral kwalijk omdat Van Meijeren Kamerlid is en hij dus een hele reeks aankondigt. „Hij dreigt eigenlijk: ‘Journalisten pas op’. Dit soort acties ondermijnen de rol van de journalist.” De NVJ onderzoekt of juridische stappen kunnen worden genomen.

In de eerste aflevering, die dit weekend online kwam, valt Van Meijeren de SBS-verslaggever aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Ze benadrukt dat het punt dat ze wilde maken echter blijft staan: „Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd.”

Stiekem gefilmd

Vorige week ondervroeg Ek, die regelmatig aanschuift bij Vandaag Inside, Van Meijeren tijdens een persmoment. De boel ontstond naar aanleiding van de ‘reptielen’-uitspraken van FvD-leider Thierry Baudet en de eerdere ‘liquideren’-uitspraken van VI-gezicht Johan Derksen.

De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd ‘niet oké’. Hoofdredacteur Marc Veeningen van Talpa Network, het moederbedrijf van SBS, sluit zich daarbij aan. „Het interview is gedaan in een gebied waar überhaupt niet gefilmd mag worden”, voegt hij eraan toe. Veeningen is ook kritisch over het feit dat het gesprek tussen Van Meijeren en Ek werd opgenomen, terwijl het FVD-Kamerlid de journalist daarvoor vertelde dat de camera ‘weg’ was. Stiekem opgenomen gesprekken publiceren mag alleen als ‘een ernstige misstand’ aan de orde wordt gesteld, aldus de hoofdredacteur. „Je kunt je afvragen of dat hier het geval is.”

Zoektocht naar vermiste lichamen jongen (12) en man Terschelling gaat verder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mark Rutte haalt uit naar FvD-Kamerlid: ‘Nieuw dieptepunt bereikt’
Sluiten