Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

D66 en ChristenUnie willen koning niet in Qatar zien, Geert Wilders roept iets heel anders

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie vinden dat het kabinet beter niemand naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar kan sturen. En zeker de koning niet. PVV’er Geert Wilders had gisteren een totaal ander idee van de invulling van de delegatie naar het WK.

D66 en ChristenUnie willen dat een bezoek aan het WK voetbal geen feestje wordt. „Als er dan toch een delegatie gaat, dan in elk geval géén feestdelegatie die sowieso niets bereikt. Het moet een sobere delegatie zijn, met een zakelijke boodschap”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij dient hierover een motie in.

‘Wel in Qatar mensenrechten bespreken’

„We leggen ons niet neer bij het kabinetsbesluit”, zegt de D66’er. Hij stelt in zijn motie voor om minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken te sturen. Ook moet Nederland de mensenrechtenambassadeur sturen „om daar mensenrechten te bespreken en werk te maken van een royaal compensatiefonds voor de slachtoffers en nabestaanden van omgekomen arbeidsmigranten”.

In hun motie zeggen Sjoerdsma en ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder het „te betreuren” dat het kabinet überhaupt een delegatie stuurt. Ze wijzen erop dat de Kamer tegen was omdat „bij de voorbereidingen van het WK Qatar 2022 op grote schaal mensenrechtenschendingen zijn begaan en duizenden mensen zijn omgekomen”.

Koning bij de sport pakte al eens niet goed uit

De partijen zeggen verder dat in het verleden zware delegaties naar sportevenementen zijn gestuurd en dat die „negatief hebben uitgepakt voor de geloofwaardigheid van Nederland als voorvechter van mensenrechten”. De coalitiepolitici doelen op de beroemde foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima die tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 een glas pils dronken met de Russische president Vladimir Poetin.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft voorlopig nog niets losgelaten over het feit of koning Willem-Alexander al dan niet bij het WK voetbal in Qatar aanwezig is.

Geert Wilders: ‘Neem Kaag mee’

Een optelsom van redenen heeft het kabinet doen besluiten toch naar Qatar te gaan, zei premier Mark Rutte gisteren. De energiezekerheid en de hulp van Qatar bij de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan bijvoorbeeld. Maar ook de mogelijkheid om de mensenrechten bij de bouw van de stadions in het oliestaatje aan de kaak te stellen. Dat allemaal opgeteld gaf de doorslag om te gaan. Dit is dus tegen de wens van de Tweede Kamer in.

Geert Wilders (PVV) wil wel dat het kabinet naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gaat. Maar hij heeft daar zo zijn eigen invulling bij (al scoort hij ook vaak met inkoppers als ‘nu Rutte nog’, toen Liz Truss vanmiddag bekendmaakte op te stappen als premier van Groot-Brittannië). Over een afvaardiging naar het WK voetbal twitterde hij: „Als Rutte toch naar Qatar gaat, laat hem Kaag dan alsjeblieft meenemen en samen daar blijven. Ze zullen zich zeer thuis voelen bij hun islamitische vriendje de Tiran-Emir Tamim bin Hamid bin al-Thani. Hij regeert Qatar ongeveer net zoals zij Nederland. Dictatoriaal.”

‘Mensenrechten belangrijker dan voetbal’

Anderen zeiden over de kabinets-gedachte: „Pijnlijke vertoning” (Jasper van Dijk, SP). „Voetbal is geweldig, maar mensenrechten en vrijheid zijn belangrijker” (Gert-Jan Segers, ChristenUnie). „Mensenrechtenbeleid en de Nederlandse buitenlandpolitiek botsen weer hard in deze coalitie” (Tom van der Lee, GroenLinks). „Pijnlijk” (Christine Teunissen, Partij voor de Dieren). En: „Schoffering op schoffering” (Sylvana Simons, BIJ1).

Veel respect voor moedige trainer Henk de Jong van Cambuur: ‘Een prachtkerel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
D66 en ChristenUnie willen koning niet in Qatar zien, Geert Wilders roept iets heel anders
Sluiten