Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet neemt stikstofadvies Remkes over, snel landbouwakkoord

Het kabinet neemt het stikstofadvies van gespreksleider Johan Remkes over, melden landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal. Ze komen boeren tegemoet en willen in het eerste kwartaal van volgend jaar afspraken met agrariërs en andere partijen vastleggen in een landbouwakkoord. Op de korte termijn komt de focus daarnaast te liggen op de ‘melders’, bedrijven die buiten hun eigen schuld om niet de juiste stikstofvergunning hebben.

Remkes had geadviseerd om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters. De ministers laten doorschemeren dat die deadline niet doorslaggevend is: „Het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar is ambitieus”, zeggen Adema en Van der Wal. Het kabinet zegt te kiezen voor een „gefaseerde aanpak”, en wil zo snel mogelijk met een regeling komen.

Halvering stikstofuitstoot vanaf 2030 gaat door

Het kabinet houdt daarnaast vooralsnog vast aan halvering van de stikstofuitstoot per 2030. Hierover was politieke onrust ontstaan, omdat vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra dit doel „niet heilig” noemde. Zoals Remkes had aanbevolen, komen er in 2025 en 2028 wel ijkmomenten.

„Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen”, zegt Adema, die sinds begin deze maand minister van Landbouw is. „Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur.”

Ophef om uitspraken Jesse Klaver over stikstofadvies

Onlangs kwam Jesse Klaver (GroenLinks) nog onder vuur te liggen vanwege uitspraken die hij deed over het stikstofadvies van Remkes. In een livestream die net iets te lang doorging, sprak hij zich daar namelijk over uit. Hij zegt daarin dat het stikstofadvies er snel doorheen moet worden gedrukt, voordat „iedereen er weer naar gaat kijken en er weer protesten komen, als ze echt zien wat er in staat”.

„Dit rapport, dit is gewoon Van der Wal. Dus dit kabinet is politiek zwakker gemaakt. Het beleid van Van der Wal. Prima”, hoor je Klaver in de video zeggen. „By the way, we moeten versnellen. Als jullie dit allemaal prima vinden: oké, strik eromheen, zou ik zeggen als kabinet. Niet tot 14 oktober wachten. Nu iedereen enthousiast is, zou ik een extra ministerraad doen, morgen advies aftikken en gaan!”

Later benadrukte Remkes bij Nieuwsuur dat er wel degelijk een verschil zit tussen het beleid van het kabinet en zijn advies. Volgens hem moet het kabinet dat verschil benadrukken.

Na ophef over Het Paard van Sinterklaas: ‘Vertoon helemaal geen films met Zwarte Piet meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.