Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

We worden volgende week getrakteerd op warm en zonnig herfstweer

De blaadjes kleuren inmiddels oranje en we worden regelmatig geconfronteerd met een regenbui. De herfst is daar! Maar het lijkt erop dat moeder natuur ons een milde start van de herfst gunt. Volgende week kan het opvallend warm worden voor deze tijd van het jaar.

Voordat we warmer herfstweer kunnen verwachten, krijgen we eerst nog een wisselvallig weekend. Echt koud wordt het echter niet, met temperaturen tussen de 16 en 18 graden, schrijft weersvoorspeller Weeronline. Volgens meteoroloog Wouter van Bernebeek is er zaterdag en zondag zowel zon als regen te verwachten.

Warm en zonnig voor de herfst

Maar volgende week houdt de zuidwestenwind aan. En dat betekent dat er warmere lucht naar ons land wordt geblazen. Volgens de meteoroloog betekent dat dat het in zuiden van Nederland zomaar ruim 20 graden kan worden. In het noorden liggen die temperaturen tussen de 17 en 19 graden.

En dat is een stuk warmer dan we gewend zijn met deze herfstdagen. „We leven ruim boven onze stand, want half oktober moeten we het normaal gesproken doen met temperaturen rond 15 graden”, schrijft Bernebeek. Wel kan volgens hem de wind langs de kustlijn stevig zijn. Met een windkracht van 5 of 6.

‘Goed herfstweer voor midden oktober’

Ondanks de zon moet de Hollander niet gek opkijken als er hier en daar een buitje valt. Maar volgens de metroloog gaat het om slechts enkele millimeters per dag. Volgens hem staat ons, zeker als de zon schijnt, „echt geen onaardig weer te wachten voor midden oktober”. Bernebeek benadrukt dat deze dagen ideaal zijn om erop uit te gaan. Mocht je nog niet weten wat je gaat doen tijdens deze dag? Lees dan Metro’s tips voor de herfstvakantie.

En mocht je de komende dagen denken: ‘wat waait het hard’? Dat klopt, volgens de metroloog. „Doordat een serie met zogenaamde storingen vlak langs ons land trekken, kan het soms stevig waaien. De kans op een herfststorm lijkt voorlopig bijzonder klein, maar met name de kustgebieden kunnen soms wel te maken krijgen met een krachtige zuidwestenwind.” Maar dat is volgens hem niks nieuws in deze tijd van het jaar.

‘Film Het Paard van Sinterklaas vanwege Zwarte Piet niet meer op de buis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We worden volgende week getrakteerd op warm en zonnig herfstweer
Sluiten