Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dode vinvis die dagen voor Belgische kust dreef aangespoeld in Zeeland

Een dode vinvis die de afgelopen dagen voor de Belgische kust dreef, is aangespoeld bij het Zeeuwse Westkapelle. Dat meldt SOSDolfijn vandaag. Het dier was al een tijd geleden overleden en dreef sinds vrijdag voor de Blgische kust, zo meldt de organisatie.

Het dier werd afgelopen vrijdag gezien bij de Belgische badplaats Nieuwpoort. Het Belgische Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum besloot het dode dier te volgen omdat het een risico vormde voor schepen die met het karkas in aanvaring zouden kunnen komen.

Zoekactie naar dode vinvis

Persbureau Belga meldde gisteren al dat er sinds vrijdag naar het dode dier werd gezocht. Maar door het slechte weer werd de zoekactie weer gestaakt. Gisteren werd het zoeken hervat, maar ook toen werd de actie in de avond weer gestopt. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) hield er al rekening mee dat het karkas óf gezonken was óf af was gedreven in de richting van de Nederlandse kust.

De lengte van het dier werd gisteren geschat op zo’n 20 meter, maar volgens Jaap van der Hiele van Reddingsteam Zeedieren Nederland is de vinvis zo’n 14 meter lang. Ook dat is enorm lang, aldus Van der Hiele tegen Omroep Zeeland. „Het is de grootste die ik ooit heb gezien.”

Het is niet bekend waaraan de vinvis precies is overleden. Van der Hiele denkt dat het dier is omgekomen in de Golf van Biskaje, tussen Frankrijk en Spanje, en het daarna is afgedreven naar Nederlandse wateren.

In 2019 spoelde er ook een dode vinvis aan in Zeeland. Toen belandde het dier in de haven van Vlissingen. De vinvis was aangevaren en meegevoerd door een vrachtschip.

Deelnemers wandelmarathon komen langs aangespoelde vinvis

Vandaag is er een wandelmarathon gaande in Zeeland. Deelnemers die hieraan meedoen, kunnen de vinvis op de route zien liggen. Wel is de plaats waar het karkas aanspoelde afgezet. Volgens Omroep Zeeland blijft het kadaver er in ieder geval nog tot morgen liggen. Het is nog niet zeker of er onderzoek naar het dier gedaan zal worden.

Lourdes aan de Maas: zoektocht naar dat speciale Feyenoord-gevoel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dode vinvis die dagen voor Belgische kust dreef aangespoeld in Zeeland
Sluiten