Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Hoogste stijging zorgpremie sinds 2011’, wat is het maximum precies?

De stijging die je wist dat zou komen: de premie voor de zorgverzekering wordt volgend jaar duurder. Maar ‘hoe erg’ kan de schade maximaal zijn?

Haagse bronnen lieten het nieuws over de stijging weten aan de Telegraaf. 

Zorgpremie stijgt maximaal met een tientje

Het kabinet stelt elk jaar een rekenpremie voor de verplichte basisverzekering vast. Deze zou volgend jaar omhoog schieten naar 1649 euro. Dat is ruim 137 euro per maand. Dit jaar is de rekenpremie 127 euro per maand, dus het gaat om een stijging van 10 euro per maand. Dit is de hoogste stijging sinds 2011. 

Zorgverzekeraars mogen zelf weten of ze de premie voor de zorgverzekering verhogen met ruim 10 euro verhogen of daaronder blijven. Ze zouden dan hun reserves kunnen aanspreken.

Ook mogen ze de premie nog verder verhogen dan de ruim 10 euro die het ministerie van Volksgezondheid als richtlijn aanhoudt. Binnen het ministerie gaat men ervan uit dat zorgverzekeraars dat niet snel doen vanuit concurrentie-oogpunt. Een woordvoerster van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt evenwel dat dit wel gebeurt en dat zorgverzekeraars zelfstandig hun eigen afweging maken.

Het ministerie van Volksgezondheid meldde eerder dit jaar al dat de zorgpremie omhoog zou gaan. Dat komt onder andere door de hogere lonen voor medisch personeel. Hiervoor is politiek en maatschappelijk een breed draagvlak. Ook andere prijsstijgingen in de zorg zijn de boosdoeners.

Voor wie moeite heeft om de zorgverzekering te betalen, bestaat er zorgtoeslag. Naar verluidt gaat deze komend jaar ook omhoog. Dit zou gaan om een eenmalige stijging van 400 euro per jaar. De toeslag zou vooral een middel zijn om geld voor koopkrachtverlichting bij lage en middeninkomens te krijgen.

Wanneer weten we meer?

Op Prinsjesdag, dinsdag 20 september, maakt het kabinet het besluit volgens de bronnen officieel bekend. Uiterlijk 12 november maken de zorgverzekeraars de hoogte van de premies wereldkundig. Je kunt dan kijken of je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Metro schreef eerder dat maar 6 à 7 procent van de Nederlanders jaarlijks van zorgverzekeraar wisselt, terwijl overstappen zo een paar honderd euro per jaar kan schelen. 

Minder rijen op Schiphol, drukte blijft wel, maar: ‘Duurde slechts 20 minuten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Hoogste stijging zorgpremie sinds 2011’, wat is het maximum precies?
Sluiten