Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuisbaas doet opvallende oproep: ‘Geef deel salaris aan zorgpersoneel met schulden’

De baas van het Amsterdamse OLVG ziekenhuis, Maurice van den Bosch, doet een opvallende oproep. Via een bericht op LinkedIn vraagt hij zorgbestuurders en medisch specialisten om een deel van hun salaris te schenken aan zorgpersoneel met schulden.

Zelf is Van den Bosch bereid om 5000 euro te schenken aan een nog op te richten steunfonds. „Welke medisch specialist of collega-bestuurder is samen met mij bereid om in 2023 een bedrag van 5000 euro van zijn of haar eigen salaris af te halen?”, schrijft Van den Bosch op LinkedIn.

Stichting voor zorgpersoneel met schulden

Het geld moet terechtkomen bij een stichting die zorgpersoneel met schulden kan gaan steunen. „Als duizend collega’s reageren, kunnen we starten met een fonds van 5 miljoen euro”, aldus Van den Bosch.

De ziekenhuisbestuurder maakt zich grote zorgen om de financiële situatie van zorgpersoneel. „Wat bijna niet bekend is, is dat tussen de 5 en 10 procent van de zorgmedewerkers inmiddels loonbeslag heeft”, schrijft hij.

Van den Bosch haalt in zijn bericht op LinkedIn een stresstest van het Centraal Planbureau aan. Daaruit bleek onlangs dat in het slechtste scenario 1,2 miljoen huishoudens hun maandelijkse rekeningen niet meer kunnen betalen. „Een groot deel van die mensen werkt dagelijks met hart en ziel in de zorg”, aldus Van den Bosch.

Pro deo budgetadviseurs

Naast een steunfonds hoopt Van den Bosch ook dat het lukt om inhoudelijke steun te kunnen bieden. Hiervoor vraagt hij steun van onder meer de bankenwereld. Hij hoopt dat bankiers pro deo bij willen dragen in de vorm van budgetadviseurs.

De oproep kon al rekenen op veel reacties en inmiddels heeft Van den Bosch ook steun gekregen van topman Edwin Velzel van pensioenfonds PGGM. Via Twitter laat hij weten graag mee te willen werken aan het plan van Van den Bosch om zorgpersoneel met schulden bij te staan. „Ik wil wel even uitzoeken of PGG de juridische opzet en administratie en afhandeling pro deo kan uitvoeren”, schrijft hij.

Vanmiddag politiek topoverleg over stijgende energieprijzen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ziekenhuisbaas doet opvallende oproep: ‘Geef deel salaris aan zorgpersoneel met schulden’
Sluiten