Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Wachttijden bij IND lopen op: ‘Meer asielaanvragen dan verwacht’

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet de wachttijden voor asielaanvragen steeds verder oplopen. Dat bevestigt een woordvoerder van de dienst na berichtgeving van de NOS.

Volgens de IND lopen de wachttijden voor asielaanvragen onder meer op door personeelstekorten, maar ook door „meer aanvragen dan waar we als organisatie op ingericht zijn en verwacht hadden”.

Een woordvoerder legt uit dat er een groot aantal asielzoekers uit Syrië, Turkije en Jemen is bijgekomen. „En we hadden nog asielaanvragen uit 2021 waar we over moesten beslissen. Als organisatie hebben we minder medewerkers om die toegenomen aantallen af te handelen. Daardoor loopt de wachttijd op.”

Bijna net zoveel wachtenden als tijdens asielcrisis in 2015

Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat het aantal asielzoekers dat wacht op een beslissing in hun procedure is toegenomen tot ruim 29.000. Daarmee is het aantal wachtenden bijna terug op het niveau van tijdens de asielcrisis in 2015.

Nog een reden voor het groeiende aantal wachtenden is de steeds complexere werkwijze in asielzaken, zo stelt de IND. Door rechterlijke uitspraken en Europese wetgeving moet er meer uitgezocht worden om asielaanvragen af te handelen, aldus de dienst. „Dat kost meer tijd en capaciteit.”

Inwerken van nieuw personeel duurt lang

De IND zegt hard bezig te zijn met het werven van nieuw personeel, maar geeft aan dat inwerken vaak lang duurt. „Voor hoor- en besliswerk bij asielaanvragen duurt het een jaar voordat nieuwe mensen dat werk zelfstandig kunnen doen. En het kost ook weer capaciteit om nieuwe medewerkers op te leiden. We zijn aan alle kanten aan het kijken hoe we dat kunnen versnellen. Maar alleen geld en nieuwe medewerkers helpen dus niet gelijk om de wachttijd snel in te korten.”

Volgens de woordvoerder pleit de dienst al langer voor stabiele financiering vanuit de overheid. „Zodat we weten waar we aan toe zijn en een bepaalde capaciteit aan medewerkers kunnen behouden.” Het kabinet heeft beloofd in het najaar met een ‘fundamentele heroriëntatie’ van het asielbeleid te komen. „Daar kijken we naar uit en denken we over mee”, aldus de IND. „We willen graag dat het beleid aansluit op ons dagelijkse werk. Daar zijn we nu over in gesprek.”

Kijkers onder de indruk van optreden Waylon in Matthijs gaat door: ‘Wat een stem!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wachttijden bij IND lopen op: ‘Meer asielaanvragen dan verwacht’
Sluiten