Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanaf donderdag klaar met het mooie weer: ‘Het wordt herfstachtig’

Er zit een weersomslag aan te komen. De wind draait naar het noordwesten en dat betekent lagere temperaturen. Vooral vrijdag en in het weekend wordt het een stuk frisser met 15 tot 17 graden. Door de stevige wind kan het nog kouder aanvoelen. Volgens weerman Rico Schröder zit er „herfstachtig weer” aan te komen.

Maandag schijnt nog overal de zon en dan wordt het 23 tot lokaal 26 graden. Dinsdag en woensdag is het bewolkt in het zuiden en daar wordt ook veel regen verwacht, maar de temperaturen zijn op veel plaatsen nog boven de 20 graden. Verder naar het noorden is het grotendeels droog en schijnt geregeld de zon.

Vanaf donderdag klaar met het mooie weer

Volgens weerman Rico Schröder zijn de temperaturen op dit moment aan de hoge kant. „In deze periode van het jaar is 17 tot 18 graden een normale temperatuur”, vertelt de meteoroloog. „Vanaf donderdag gaan de temperaturen geleidelijk naar beneden. Donderdag naar 18 tot 19 graden, vrijdag rond de 15 graden. Dat gaat zeker fris aanvoelen. De kans op onweer neemt ook toe: dus het wordt herfstachtig weer.”

De weersvoorspellingen voor het weekend zien er niet bepaald zonnig uit. Zo vallen er zondag regelmatig buien en gaat het flink waaien. Toch lijkt het na het weekend weer op te knappen. „Dan draait de wind naar het zuidwesten en lopen de temperaturen weer op naar 18 graden”, weet Schröder te vertellen.

Herfstachtig weer, na weekend weer warmere lucht

Volgende week verlaat de wind de frisse noordwesthoek en draait dan naar het zuidwesten. Daarmee wordt weer wat warmere lucht aangevoerd en de temperatuur kan dan in de buurt van de 20 graden uitkomen.

Dat het de afgelopen tijd veel heeft geregend, is waarschijnlijk iedereen wel opgevallen. In Zeeland is in de eerste dagen van september zelfs al meer regen gevallen dan in de hele meteorologische zomer. In Middelburg is bijvoorbeeld 135 millimeter gevallen, terwijl daar in juni, juli en augustus in totaal 107 millimeter viel.

Veel regen

In Limburg viel ook veel regen, meer dan in juli en augustus bij elkaar. Maar in juni was het in Limburg ook nat en daardoor is het niet meer dan in de hele meteorologische zomer. Wel is op sommige plekken al meer dan het gemiddelde van september gevallen. In Reuver viel 72 millimeter, terwijl het gemiddelde 65 millimeter is.

De grote hoeveelheid neerslag in het zuiden van het land is vooral van afgelopen zaterdag. In andere delen zoals in Groningen en Overijssel is het nog steeds erg droog.

Maarten van Rossem: ‘Dood koningin Elizabeth roept allerlei kletsverhalen en huilpartijen op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf donderdag klaar met het mooie weer: ‘Het wordt herfstachtig’
Sluiten