Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Binnenland 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Treinreizigers urenlang gestrand op Amersfoort Centraal door NS-storing

Tientallen treinreizigers zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag door een storing gestrand op Amersfoort Centraal, bevestigt een woordvoerster van de Nationale Spoorwegen na berichtgeving door de NOS.

Vanaf 23.00 uur klopten de eerste bezorgde reizigers aan bij NS. De treinen van én naar Amersfoort Centraal reden plotseling niet meer.

Volgens een woordvoerster van de NS had de treinstoring te maken met een storing in het ICT-systeem van ProRail. Hoe deze problemen zijn ontstaan, is echter nog onduidelijk. Door de storing kwam het treinverkeer plat te liggen, waardoor tientallen reizigers strandden op het station van Amersfoort.

Geen vervangend NS-vervoer door personeelstekort

Bij storingen zoals deze wordt er normaal gesproken vervangend vervoer geregeld om de reizigers toch nog op hun eindbestemming te krijgen. In uiterste gevallen kan de NS ook een hotel regelen, mocht vervangend vervoer echt niet mogelijk zijn. Maar het inzetten van vervangend vervoer, zoals bussen, was volgens de woordvoerster vrijdagavond ‘slechts mondjesmaat’ mogelijk door het personeelstekort.

De reizigers waren afhankelijk van taxi’s of vrienden, familie of kennissen om hen weg te krijgen uit Amersfoort. Wie geen taxi of een andere rit kon krijgen, had de keuze uit bankjes op het station, een lege én niet rijdende trein of een hotel (op eigen kosten).

Op Twitter vragen de reizigers zich daarom ook af of en waar ze de kosten voor de onverwachte uitgaven van vrijdagavond kunnen indienen.

NS-storing inmiddels verholpen

Inmiddels is de storing verholpen en rijden de treinen van en naar Amersfoort Centraal weer zoals gebruikelijk. Rond 05.40 uur kwam op een vertrekbord te staan dat er een trein om 06.15 uur zou vertrekken, in de richting van Groningen. En dat gebeurde ook, tot vreugde van de reizigers.

NS betreurt de situatie. „Het is heel vervelend dat reizigers op het station van Amersfoort zijn gestrand”, aldus de woordvoerster.

Johan Derksen vindt onderzoek Openbaar Ministerie naar liquidatie-opmerking zonde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Treinreizigers urenlang gestrand op Amersfoort Centraal door NS-storing
Sluiten