Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Taghi brengt brieven die hij aan Mohammed B. schreef naar buiten

Ridouan Taghi heeft via zijn advocaat de brieven naar buiten gebracht die hij stuurde aan Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Het gaat volgens hem om een vijftal brieven die hij aan B. zou hebben geschreven vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Taghi zegt daarmee te willen reageren op berichtgeving van De Telegraaf. Volgens die krant zijn er signalen dat prinses Amalia doelwit zou zijn van de ‘Mocro-maffia’, en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Mogelijk staan in deze brieven gecodeerde boodschappen. Justitieminister Dilan Yesilgöz zei dat ze de berichten over de vermeende dreiging kon „bevestigen noch ontkennen”.

Tahgi ontkent dat hij Mohammed B. ooit ontmoet heeft

„Inmiddels wordt het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail”, stelt Taghi in een verklaring bij de brieven. „Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ‘zogenaamde’ Mocro-maffia. Naar de motieven van Justitie om via De Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen.”

De 44-jarige Taghi zegt dat hij B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. De twee zaten samen opgesloten in de EBI, tot de overplaatsing van B. vorig jaar. Volgens Taghi waren ze volledig van elkaar gescheiden en verzorgde B. anderhalf jaar lang zijn ontbijt en avondeten. „De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen”, laat hij weten.

‘Alle boeken gescreend door ministerie van Binnenlandse Zaken’

Taghi schreef brieven aan B. nadat die werd overgeplaatst, zegt hij. „Met als hoofdonderwerp onze gedeelde interesse in de islam.” De verzen die daarin opgevoerd worden, zijn volgens hem letterlijk geciteerd uit boeken. Ook zegt Taghi dat de boeken die hij mag lezen als gedetineerde stuk voor stuk gescreend zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten.”

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist in het liquidatieproces Marengo. Zijn advocaat Inez Weski noemde het bericht over een vermeende aanslag „valse, ongefundeerde informatie”. Zelf zegt Taghi iedereen uit te nodigen de brieven te lezen om „de mogelijk versluierde boodschappen over een aanslag of enig ander crimineel handelen te ontrafelen”.

Wachttijden bij IND lopen op: ‘Meer asielaanvragen dan verwacht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.