Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 22 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Sigrid Kaag vertelt waarom ze wegliep bij de speech van Thierry Baudet

Het voltallige kabinet liep gisteren boos weg nadat kamerlid Thierry Baudet zei dat minister Sigrid Kaag (Financiën) studeerde aan een universiteit in Oxford waar spionnen voor de geheime diensten worden opgeleid”. Kaag laat nu weten achter haar keuze staan: „Dit is mijn grens.”

Het belangrijkste parlementaire debat van het jaar vond gisteren plaats, over de plannen van Prinsjesdag. Baudet beweerde tijdens zijn speech dat Kaag op een „spy college” heeft gezeten, oftewel: een spionnenschool. De Forum voor Democratie-leider doelt op St. Anthony’s College van de Universiteit van Oxford. Dit was volgens hem „weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”. 

Kamervoorzitter Vera Bergkamp greep in na verontwaardiging van Kaag. Toen Baudet alsnog doorging, stapten Kaag en de rest van het kabinet op. Daarop werd het debat geschorst. Alleen Mark Rutte keerde daarna nog terug. De premier noemde de beschuldigingen van Baudet „onacceptabel”. Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen, maar dat weigerde hij: „Het is absurd wat hier gebeurt.” Bergkamp besloot vervolgens hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde dit besluit. Baudet heeft zijn speech later in de avond live via Instagram voortgezet, al ging dat niet helemaal van een leien dakje: journalist Lamyae Aharouay merkte op dat het geluid wegviel.

Volgens de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is het opstappen van het kabinet „uniek, maar het mag staatsrechtelijk wel”.

Sigrid Kaag: ‘Ik laat mij door niets en niemand zo wegzetten’

„Er zijn grenzen en ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken”, voert Kaag als reden aan voor het weglopen. „Dit is mijn grens. Ik laat mij door niets en niemand op die manier wegzetten. Ook niet in het parlement waar ik te gast ben.” De minister krijgt veel bedreigingen aan haar adres en wordt sinds juni extra beveiligd. Volgens de minister maken dit soort incidenten het er niet beter op. Haar familie is bezorgd en vreest dat er wat met haar gebeurt. Kaag stelt het op prijs dat de rest van het kabinet de zaal met haar verliet. „Ik voel mij enorm gesteund door het kabinet.”

Grote hoeveelheid ‘zinloos’ veevoer kan 1 miljard mensen voeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sigrid Kaag vertelt waarom ze wegliep bij de speech van Thierry Baudet
Sluiten