Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanmiddag politiek topoverleg over stijgende energieprijzen

Politiek topoverleg op het ministerie van Financiën vanmiddag. Een deel van het kabinet overlegt daar met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen, VVD, D66, CDA en ChristenUnie, over de stijgende energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving in andere media.

De betrokken ministers en fractievoorzitters buigen zich in het overleg over maatregelen voor een noodplan voor de hoge energieprijzen. Het ministerie van Financiën nam de afgelopen dagen verschillende scenario’s om de energieprijzen te dempen onder de loep.

Prijsplafond, noodfonds of belastingverlaging om energieprijzen te drukken

Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan maximumprijs die energiebedrijven in rekening mogen brengen, een prijsplafond. Maar ook kredieten en een noodfonds om mensen die de rekeningen niet kunnen betalen te helpen, worden genoemd. Daarnaast werd belastingverlaging de afgelopen dagen ook als optie genoemd.

Het kabinet wil er alles aan doen om te voorkomen dat huishoudens die de rekening niet meer kunnen betalen worden afgesloten van gas en elektriciteit. Zo benadrukte de minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, die vanmiddag ook bij het topoverleg zal aanschuiven, deze week in Op1 nog dat niemand in Nederland in de kou komt te zitten. „Het kan niet zo zijn dat energiebedrijven mensen thuis afsluiten door betalingsproblemen”, zei hij.

Door de grote stijging van de energieprijzen hebben steeds meer mensen moeite om de rekening te betalen. Omdat nu bij veel huishoudens het vaste contract afloopt, wordt het probleem nog groter.

Kabinet hakt mogelijk vandaag al knopen door

De Tweede Kamer voerde daarom afgelopen week de druk op het kabinet al flink op om alsnog met een ingreep te komen voor dit najaar. Dat moet ervoor zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen. Waar eerder nog doorklonk dat het kabinet volgende week pas met maatregelen zou komen, sluiten bronnen inmiddels niet uit dat er vandaag al knopen worden doorgehakt.

Op het ministerie van Financiën praten onder meer minister Sigrid Kaag (Financiën) en Marnix van Rij (Fiscaliteit) met de coalitie over maatregelen tegen de stijgende energierekeningen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) voert al overleg met energiebedrijven over een mogelijk prijsplafond.

Plan overnemen energieschulden krijgt kritiek bij Op1: ‘Kabinet plakt pleisters’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanmiddag politiek topoverleg over stijgende energieprijzen
Sluiten