Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 27 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Zorgminister Kuipers vindt dat Van Haga te veel en bovendien ongepaste Kamervragen stelt

Zorgminister Ernst Kuipers heeft kritiek geuit op de Kamervragen die Kamerlid Wybren van Haga de afgelopen tijd aan hem stelt. Vooral van de hoeveelheid van die Kamervragen maakt Kuipers een probleem, al is dat niet het enige wat hem steekt.

Kuipers maakt zich ook zorgen over de „formulering” van de vragen en „het negatieve effect van dergelijke (smadelijke) uitlatingen op de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen”. Het gaat daarbij onder anderen om RIVM-directeur Jaap van Dissel. Dat schrijft de minister van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Sommige Kamervragen van Van Haga ‘zeer zorgwekkend’

Kuipers moest recentelijk Kamervragen beantwoorden over vermeende betalingen aan Van Dissel door Stichting Open Nederland. Die stichting was onder meer verantwoordelijk voor Testen voor Toegang in de coronacrisis. Er was alleen helemaal geen sprake van betalingen. Het gaat om een beschuldiging waarvoor podcastmakers Yves Gijrath en Erik de Vlieger recent door het stof moesten.

„Het is zeer zorgwekkend dat Kamerleden deze (smadelijke) uitlatingen zonder enige kritische kanttekening voor waar aannemen”, zegt Kuipers in antwoord op vragen over die aantijgingen. In een begeleidend briefje bij de beantwoording uitte de minister zijn onvrede over stellingen die „worden geponeerd over individuele personen, die niet worden onderbouwd en waarbij wordt verwezen naar bronnen die evenmin enige bewijs bieden”.

Kuipers: ‘Ik vind dit niet gepast’

Kamerleden die zich hieraan schuldig maken, houden volgens Kuipers niet genoeg rekening met de consequenties van dit soort uitlatingen. „Ik vind dit niet gepast”, aldus de minister. Het is niet voor het eerst dat ministers zich uitspreken over de omgang van Kamerleden met ambtenaren en deskundigen die de overheid bijstaan.

Van Dissel kreeg in de coronacrisis ernstige bedreigingen. Verscheidene Kamerleden en ministers leggen inmiddels een link tussen bedreigingen door burgers en uitspraken van populistische politici. Gisteren ontstond er nog ophef over een nazi-tweet van FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen over Ernst Kuipers.

Van Haga zou te veel Kamervragen aan minister Kuipers stellen

Niet alleen de toon van de Kamervragen zijn Kuipers een doorn in het oog. Hij vindt het belangrijk schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden goed te beantwoorden. Maar „het aantal en de frequentie van de vragen die het lid Van Haga recent stelt is van dien omvang dat ze een enorm beslag leggen op de ambtenaren van mijn ministerie”.

Van Haga werd in 2021 gekozen als Kamerlid voor Forum voor Democratie, een partij waarbij hij zich aansloot nadat hij uit de VVD-fractie was gezet. Inmiddels is hij afgesplitst van FvD, en vormt hij met twee andere oud-Forum-politici zijn eigen fractie.

Kamerlid Van Haga: ‘Volste recht om Kamervragen te stellen’

Van Haga heeft op zijn beurt gereageerd op de volgens hem ‘ronduit verontrustende’ uitspraken van Kuipers. „Eén van de instrumenten om het kabinet te controleren op haar beleid, is het stellen van vragen. En als we daarbij vooraf de uitkomsten weten, dan stel je ook geen vragen”, aldus Van Haga.

„Het is een verwijtbaar framegedrag van de minister om nu te stellen dat wij zouden hebben kunnen weten dat de berichtgeving van twee podcastmakers inzake het bericht dat ze een bankschrift in hadden waarop te zien was dat RIVM-directeur Van Dissel ruim 750.000 euro had gekregen van Stichting Open Nederland niet klopte. We stellen juist Kamervragen om zulk nieuws op waarheid te controleren, dat is potverdorie mijn taak als Kamerlid.”

Van Haga gaat Kamervragen stellen over de wijze waarop Kuipers zijn partij volgens hem probeert te framen.

Ophef over nazi-tweet Pepijn van Houwelingen (FvD), ministers overwegen stappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.