Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Kno-artsen slaan alarm: ‘Volume in horeca moet echt lager’

Als je naar een club of kroeg gaat, neem je dan oordoppen mee? Dat is vaak wel een goed idee, omdat de muziek in horeca vaak zó hard staat, dat het gehoorschade kan veroorzaken. Daarom dringt nu ook de vereniging van keel-, neus- en oorartsen aan op een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat de volumeknop omlaag gaat.

Zo willen de artsen gehoorschade voorkomen. Als zo’n wet ingevoerd wordt, betekent het dat festivalorganisatoren, uitbaters van clubs en discotheken én de horeca de muziek zachter zal moeten zetten. Dat meldt de NOS.

‘Geluid in horeca moet zachter vanwege gehoorschade’

„Tot nu toe heeft de horeca vrij spel gehad”, licht Henri Marres, voorzitter van de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde toe. De afgelopen jaren zijn er samen met het ministerie van VWS en de branche afspraken gemaakt over een bovengrens aan het aantal decibellen dat er uit de speakers mag komen. Want hoe hoger het aantal dB’s, hoe groter de kans op gehoorschade.

Onlangs bleek al dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) strengere regels wil invoeren om gehoorschade bij vooral jongeren te voorkomen. Van Ooijen denkt aan het verlagen van het maximum toegestane geluidsniveau op festivals. Hij overweegt ook de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden. Voordat hij besluiten neemt, wacht de staatssecretaris eerst het advies van de Gezondheidsraad af. Gehoorschade is een fors probleem, zo werd al vaker geconstateerd, maar is een ondergeschoven kindje.

Als je naar een festival, club of indoor-feest gaat, is het altijd een goed idee om oordoppen te dragen. Daarmee bescherm je je oren en voorkom je dat je bijvoorbeeld tinnitus (een constante ruis of piep in je oor) krijgt. Maar hoe kies je nou de juíste oordoppen? We spraken onlangs een audioloog die ons precies uitlegde welk soort oordoppen waarvoor geschikt is. Zijn tips lees je in dit artikel.

Sarita Lorena vertelt zwaar verhaal in Beste Zangers en dat maakt diepe indruk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kno-artsen slaan alarm: ‘Volume in horeca moet echt lager’
Sluiten