Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ministers Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen FvD-lid Van Houwelingen

Zorgminister Ernst Kuipers en minister Karien van Gennip, van Sociale Zaken, stappen naar de politie. Waarom? Om aangifte te doen tegen Forum voor Democratie-lid Pepijn van Houwelingen. De aanleiding is een tweet van de FvD-politicus waarin hij een nazivlag gebruikte.

Niet al te lang geleden moest FvD-leider Thierry Baudet van de rechter zijn tweets met vergelijkingen tussen de holocaust en de coronacrisis nog verwijderen. Dit keer ligt zijn collega Van Houwelingen onder vuur. Want Van Houwelingen maakte zich volgens Kuipers en Van Gennip vorige week schuldig aan „belediging en/of smaad en/of laster” op Twitter, sprak Van Gennip na afloop van de ministerraad.

Tweet van FvD-lid Pepijn van Houwelingen met nazivlag

Van Houwelingen spreekt zich veelvuldig uit tegen het coronabeleid en aanpak van het kabinet. Wat het FvD-lid schreef? Vorige week plaatste de politicus een foto van de twee ministers met daarin een nazivlag in bewerkt.

„Stuitend” en  „een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici”, noemden de ministers de uitlatingen van Van Houwelingen al eerder. Inmiddels is de tweet van het FvD-lid verwijderd.

Ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip doen aangifte

De originele foto die Van Houwelingen gebruikte was afkomstig van Kuipers zelf. Hij plaatste op zijn Twitter-account een foto waarop hij en zijn collega Van Gennip een vlag hijsen. Hierop stonden de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties afgebeeld. Zij hesen deze vlag op het gebouw van hun ministeries.

Van Houwelingen koos er dus voor om de duurzaamheidsvlag te vervangen voor een nazivlag. „De façade en de werkelijkheid”, schreef het FvD-lid bij de foto. En dat is voor de twee ministers genoeg om aangifte tegen Van Houwelingen te doen.

Eerdere omstreden tweets FvD-leider Thierry Baudet

Eind vorig jaar belandde Baudet ook in de rechtszaal wegens zijn omstreden tweets. Een rechter besloot destijds dat Baudet het coronabeleid niet meer mag vergelijken met de Tweede Wereldoorlog. Daarom verwijderde de FvD-leider vier tweets waarin hij zich daarover uitliet. Hij ging later wel in hoger beroep.

Het kort geding tegen Baudet werd destijds aangespannen door verschillende partijen uit de Joodse gemeenschap. De Baudet noemde ongevaccineerden „de nieuwe Joden” en vergeleek „wegkijkende uitsluiters” met „nieuwe nazi’s en NSB’ers”. Ook gebruikte hij beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog om vergelijkingen te maken met de coronacrisis.

Willem Engel verschijnt vandaag in de rechtbank, waar gaat zijn rechtszaak over?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ministers Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen FvD-lid Van Houwelingen
Sluiten