Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 14 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Donny M. bekent misbruik en doden Gino (9), moeder gillend in rechtszaal: ‘Vieze rat’

Donny M. heeft gezegd dat hij de 9-jarige Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood. Het lichaam van Gino werd een aantal dagen na zijn ontvoering aangetroffen in Geleen, vlakbij de woning van M.

De 22-jarige Donny M. zou ook al eerder tijdens een politieverhoor zijn schuld hebben bekend. Dat meldde 1Limburg in augustus. Nu zijn meer details bekend geworden tijden de eerste, niet-inhoudelijke zitting in de zaak. Donny M. zou Gino mdma en Kamagra – een soort Viagra – hebben gegeven. „Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk, het had niet mogen gebeuren”, zei M. zelf over de zaak.

De zitting werd onderbroken nadat Gino’s moeder gillend opstond nadat het OM alle verdenkingen opsomde. „Je bent een vieze rat”, schreeuwde ze naar hem. De rechter liet de moeder snel daarna uit de rechtszaal verwijderen. Zij volgt de zaak nu vanuit een andere locatie. „Ze is niet te bedaren”, aldus de voorzitter van de rechtbank.

Nederland in rep en roer na verdwijning Gino

In de eerste week van juni was heel Nederland in rep en roer door de vermissing en dood van Gino. Het 9-jarige jongetje verdween op woensdagavond 1 juni, nadat hij voor het laatst gezien werd op een speelveldje in Kerkrade.

De politie sloeg daarna meteen groot alarm en honderden mensen hielpen mee met de zoektocht naar Gino. Drie dagen later werd zijn lichaam gevonden op steenworp afstand van de woning van M., op aanwijzing van de verdachte. 

Donny M. verstikte Gino in badkamer met kussen

Tijdens een verhoor heeft Donny M. gezegd dat hij Gino in zijn badkamer verstikte met een kussen. Het Openbaar Ministerie noemt echter meerdere mogelijke doodsoorzaken. M. heeft namelijk wisselend verklaard en bij het jongetje is ook ander letsel aangetroffen.

Het kan ook zijn dat het jongetje gewurgd of verdronken is. Het OM wil dat een geplande observatie van M. in het Pieter Baan Centrum, vanaf 17 oktober, wordt uitgesteld totdat over de doodsoorzaak definitief is gerapporteerd en M. hierover is gehoord.

Naast dat M. heeft bekend dat hij Gino ontvoerde, misbruikte en om het leven bracht, werd vandaag ook duidelijk dat bij de verdachte beelden van een slapend, minderjarig persoon zijn aangetroffen. Deze persoon heeft inmiddels aangifte gedaan van ontucht.

Verdachte werd in verleden al eens veroordeeld

De man is in het verleden al eens veroordeeld. In 2017 zou M. twee kinderen hebben mishandeld en zeker een van hen hebben misbruikt, meldde Phil Boonen, de advocaat van een van de slachtoffers, eerder. In 2015 werd M. veroordeeld voor poging tot doodslag nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid.

De rechter zei toen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was, omdat hij een autismespectrum-stoornis heeft en zwakbegaafd is. „Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen”, aldus de rechter toen.

Onlangs werd bekend dat Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van vier Rijksinspecties, gaat onderzoeken in hoeverre aan M. „passende begeleiding, ondersteuning en zorg is verleend”.

Sywert van Lienden wilde ‘gillend rijk’ worden van mondkapjesdeal, blijkt uit opnames

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Donny M. bekent misbruik en doden Gino (9), moeder gillend in rechtszaal: ‘Vieze rat’
Sluiten