Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Ook cultuursector luidt noodklok over hoge energiekosten: draait de bezoeker er straks voor op?

De hoge energiekosten houden de gemoederen flink bezig. In navolging van de bakkersbranche luidt nu ook de cultuursector de noodklok. De kans bestaat dat bezoekers uiteindelijk moeten opdraaien voor de hogere kosten. 

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) roept de overheid op om podia extra te steunen vanwege de hoge energiekosten. De VSCD hoopt op een extra storting in het gemeentefonds en op een indexatie van de subsidies. De vereniging sprak met 151 podia die bij de vereniging lid zijn. De VSCD zegt dat veel podia „in financiële problemen dreigen te komen door de stijgende energiekosten en inflatie”.

Ook zorgen over energiekosten bij rest van cultuursector

Uit een rondgang van persbureau ANP blijkt dat ook de rest van de cultuursector zich zorgen maakt. De sector vreest gedwongen te worden de hogere kosten aan de klanten en bezoekers door te berekenen. 

Concertorganisatie MOJO noemt hogere ticketprijzen onvermijdelijk. Een woordvoerder: „Internationale artiesten reizen veel. Als die kosten omhooggaan, dan zal dat op een gegeven moment doorberekend moeten worden. Als de overheid hier in tegemoet wil komen, dan graag.”

Voor Rotterdam Ahoy is het verhogen van de prijzen nog een vraagstuk. „Wat kunnen we aan klanten en consumenten doorberekenen? Het moet in het redelijke blijven”, vindt directeur Jolanda Jansen. 013 Poppodium in Tilburg sluit zich hierbij aan. Een woordvoerder vreest dat mensen straks keuzes moeten maken of ze wel of niet een concert kunnen bezoeken. „Blijft het voor iedereen beschikbaar? Iedereen moet cultuur kunnen consumeren.”

‘Kaartjes duurder maken is niet de inzet’

Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) bevestigt het beeld dat de VSCD schetst. Volgens Van der Ham hebben sommige theaters en bioscopen „grote problemen” hebben door de hoge energiekosten. „De marges om winst te maken worden kleiner. Soms zijn er door corona ook al schulden. Dus je merkt dat bioscopen die gehavend uit de coronacrisis kwamen moeilijker kunnen terugveren.” Desondanks is hij vooralsnog huiverig voor het verhogen van de kaartprijzen, dit zou „niet de inzet” zijn. 

Ook de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) maakt zich zorgen, zegt directeur Berend Schans. Hij laat weten dat de onzekerheid in de evenementensector groot is. De vereniging sprak onlangs met de leden over de energierekening „Die gaat bijna 50 procent omhoog bij leden waar het speelt. Er zijn absurde uitschieters.” Schans noemt een geval waarbij de kosten oplopen van 400.000 euro op jaarbasis tot 1,4 miljoen euro. „Daar is geen dekking voor. Subsidie wordt niet of nauwelijks geïndexeerd.” 

Rachel Hazes ‘ongelooflijk trots’ op eenjarige mijlpaal André Hazes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ook cultuursector luidt noodklok over hoge energiekosten: draait de bezoeker er straks voor op?
Sluiten