Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Balende boeren, omgekeerde vlaggen en boegeroep op Prinsjesdag

Prinsjesdag heeft vandaag balende boeren opgeleverd. Ze vonden vooral de woorden van koning Willem-Alexander – en dus ook het kabinet – vermoeiend. De Troonrede kwam hen namelijk nogal bekend voor. Behalve balende boeren waren er ook omgekeerde vlaggen en – vanmorgen – tractoren in en bij Den Haag te zien.

Prinsjesdag is volgens actiegroep Agractie een „verdrietige dag” voor boeren in Nederland. „De koning vertelde dezelfde boodschap die we al maanden horen”, zegt voorman Bart Kemp dinsdag na de troonrede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (de complete Troonrede lees je hier). „Wij kunnen helaas geen positieve punten ontdekken die iets van het wantrouwen en de onzekerheid wegnemen of hoop geven.”

‘Boeren door meer geraakt dan alleen stikstof’

Kemp zegt dat de boeren niet alleen geraakt worden door de stikstofmaatregelen. „Ook de kostenstijgingen door de hoge inflatie en de stijging van de energiekosten komen terecht op het boerenerf”, aldus de voorman van Agractie. „Wij vrezen daarom dat de kloof niet gedicht wordt, en zien nog geen tekenen dat er een begin gemaakt wordt aan herstel van vertrouwen tussen de agrarische sector en de overheid.”

De voorman zegt dat de boeren graag aan de slag willen gaan met „haalbare en betaalbare” maatregelen om stikstof te verminderen. Nu lijkt het er volgens Agractie echter op „dat de voedselproducenten van Nederland als overbodige ballast worden gezien”.

Omgekeerde vlaggen en boegeroep

Langs de route die de Glazen Koets door Den Haag reed, waren vandaag meerdere omgekeerde Nederlandse vlaggen te zien. Die hingen aan hekken, uit protest tegen het overheidsbeleid. In de koets zaten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia. Langs de kant van de weg was ook boegeroep te horen. Tijdens de balkonscène op Paleis Noordeinde zwaaiden mensen in het publiek buiten de hekken met omgekeerde vlaggen.

Op de Kneuterdijk hebben enkele tientallen mensen luidruchtig gedemonstreerd. Ze droegen spandoeken en omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich en bliezen op fluitjes. Ze riepen leuzen als ‘Rutte rot op’ en trakteerden de koninklijke koets op boegeroep. Ook stonden ze met hun rug naar de koets. Prinses Beatrix, die vanuit het gebouw van de Raad van State naar de rijtoer keek, kon de demonstranten door de ramen zien.

De paarden van de rijtoer hadden zichtbaar moeite met de fluitjes en het rumoer. Sommige dieren begonnen te bokken en waren met moeite in bedwang te houden.

Reacties oppositiepartijen op Troonrede

Niet alleen de boeren zijn teleurgesteld nu de Troonrede is uitgesproken. Dat zijn ook – zoals verwacht – de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Er vallen harde woorden in de reacties op de plannen van het kabinet. Een kort overzicht in quotes:

Jesse Klaver (GroenLinks), die wel blij is met het toekomstige prijsplafond voor de energierekening: „Het kabinet schuift alle grote problemen voor zich uit. Of het nou gaat om bestaanszekerheid, de klimaat- of stikstofcrisis.”

Geert Wilders (PVV): „Het kabinet maakt Nederland helemaal kapot. Hun boerenhaat, open grenzen en maandenlange desinteresse in het financiële leed van zoveel Nederlanders, zorgt voor ellende en wantrouwen bij miljoenen mensen.”

Thierry Baudet (Forum voor Democratie): „Het kabinet doet wederom niets aan de crisis waarin Nederland verkeert. De rampenkoers gewoon wordt voortgezet.”

Lilian Marijnissen (SP): „Het deugt niet dat de economie draait als een tierelier, maar mensen moeilijk kunnen rondkomen. Het kabinet zet de bestaanszekerheid van veel Nederlanders en daarmee onze beschaving op het spel.”

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): „Het kaartenhuis van het kortetermijndenken stort in.”

Joost Eerdmans (JA21) maakt zich zorgen om het midden- en kleinbedrijf: „Holle woorden van het kabinet. Onze economie valt om als de grootste werkgever van Nederland omvalt.”

Dit zijn de fashion statements van Prinsjesdag: markplaatsjurken, spiegelkleding en friese manchetknopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Balende boeren, omgekeerde vlaggen en boegeroep op Prinsjesdag
Sluiten