Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Aardbeving met kracht 2.8 bij Gronings Uithuizermeeden: ‘Hele huis trilde’

Bij Uithuizermeeden in het noorden van Groningen heeft zich vandaag een aardbeving voorgedaan met een kracht van 2.8. Dat meldt het KNMI. Het is een automatische melding via sensoren, wat inhoudt dat de magnitude na nadere analyse door seismologen mogelijk nog iets wordt aangepast. De beving vond plaats op een diepte van 3 kilometer.

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er één met een kracht van 2.3 op 9 september, op 28 augustus was er een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9. In het gebied komen vaker aardbevingen voor, als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.

‘Schrik zit er weer goed in’ na aardbeving in Groningen

Veiligheidsregio Groningen spreekt van een „enorme knal”. „De schrik zit er weer goed in.” Volgens de veiligheidsregio zorgt de beving opnieuw voor schade aan huizen en mensen.

Op Twitter zeggen meerdere mensen de beving zaterdag gevoeld te hebben, zoals Els Smits in het gehucht Doodstil onder Uithuizen. Berry Haan zegt dat het in Uithuizermeeden een „enorme donder en aardbeving” was. „Hele huis trilde, ramen, planten verschoven.” Het was volgens hem de ergste tot nu toe. Tjerk Bos uit Uithuizermeeden beaamt dat. „Niet normaal. Niet te vergelijken met eerdere bevindingen”, laat hij weten. Ook veel anderen in de omgeving melden zich via sociale media.

Tijdens de laatste aardbeving in het Groningse Uithuizen werden er 74 schademeldingen gedaan. Dat meldt Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Acht schademeldingen komen uit het zogenoemde effectgebied, het gebied rond het epicentrum van de beving.

De aardbeving deed zich voor om 02.39 uur op drie kilometer diepte. Aanvankelijk meldde het KNMI dat de beving een kracht had van 2.4, maar na heranalyse met meer seismologische stations komt het instituut nu uit op een aangepaste magnitude van 2.3. Op Twitter meldden verschillende mensen toen ook dat ze de aardbeving hebben gevoeld.

Aardbevingsschade voor tienduizenden Groningers toch vergoed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aardbeving met kracht 2.8 bij Gronings Uithuizermeeden: ‘Hele huis trilde’
Sluiten