Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 aug 2022

Voorman Farmers Defence Force: ‘Schorten harde acties op als blijk van goede wil’

Farmers Defence Force schort zijn „harde acties” voorlopig op „uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als „eerste handreiking” in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

De groep blijft wel omgekeerde vlaggen ophangen aan eigen boerderijen. Ook gaan publieksvriendelijke acties volgens Van den Oever door, zoals de aangekondigde protesten bij de wielerwedstrijd Vuelta a España, die volgende week in Nederland start. Van den Oever raakte onlangs overigens in opspraak. Toen bleek namelijk dat de betalingen die via de FDF-webshop liepen, op zijn persoonlijke rekening terechtkwamen. Volgens de Farmers Defence Force-voorman zelf deed hij niks verkeerds.

Voorlopig geen harde acties van Farmers Defence Force

In een videoboodschap refereert de voorzitter van FDF aan een rapport van onder andere stikstofprofessor Han Lindeboom. Daarin staat volgens De Telegraaf dat drastische verlaging van stikstof ook mogelijk is als wordt geïnvesteerd in de verfijning van nieuw beschikbare technologieën. Dan zou de veestapel niet ingekrompen hoeven worden. „Het rapport is iets waar wij met z’n allen goed mee vooruit kunnen”, aldus Van den Oever.

Eerder deze maand kondigde Van den Oever nog de „hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft” aan. Hij sprak over escaleren en iets speciaals bedenken. Dat gebeurde nadat de actiegroep totaal niet tevreden was na het eerste overleg tussen boerenorganisaties en het kabinet onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

Onlangs las een columniste op Radio1 nog haar mening voor over boeren. Janneke de Bijl haalde daarbij flink naar ze uit en stelde dat boeren met deze acties hun eigen „overbodigheid” bewijzen. „Een logische manier van protesteren zou zijn: het werk neerleggen. Zoals de bagage-afhandelaars in april op Schiphol deden. ‘Hé’, merkte iedereen toen ineens, ‘zonder bagagepersoneel loopt alles in de soep. Ze zijn hartstikke belangrijk. Misschien moeten we ze wat meer waarderen’. Precies het doel van de staking.”

Ze ging verder: „Maar als de boeren hun werk grotendeels neerleggen, merken we precies niks. 70 procent van wat zij verbouwen – en met verbouwen bedoel ik in dit geval ook vetmesten, leegmelken en afslachten – wordt naar het buitenland geëxporteerd.”

Baas van Ryanair waarschuwt: ‘Binnenkort vlieg je niet meer voor een tientje’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voorman Farmers Defence Force: ‘Schorten harde acties op als blijk van goede wil’
Sluiten