Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 aug 2022
Leestijd: 1 minuut

Rutte na eerste stikstof-gesprek met boeren: ‘Excuses aangeboden voor stikstofkaartje’

Er zit eindelijk enige beweging in de zogeheten ‘stikstofimpasse’ tussen het kabinet en de boeren. Vandaag gingen de twee partijen voor het eerst in gesprek met elkaar, onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem hebben het kabinet en de boerenorganisaties een  „constructief gesprek” gevoerd. Rutte heeft zijn excuses aangeboden.

Remkes benoemt ook de „serieuze vertrouwenscrisis” tussen de overheid en de agrarische sector, waardoor een goed gesprek lastig is. Die crisis is niet alleen het gevolg van de stikstofdiscussie van de laatste tijd, benadrukte hij ook. Gisteren schoof een LTO-voorman nog aan bij Op1, om daar te waarschuwen voor geluiden dat dierenactivisten stalbezettingen van plan zijn.

Rutte zegt sorry

Premier Mark Rutte heeft excuses gemaakt voor het ‘stikstofkaartje’ van het kabinet, zei hij na afloop van overleg met boerenorganisaties over stikstof. Hij erkent dat de kaart, waarop staat hoeveel minder stikstof per gebied mag neerslaan, heeft geleid tot „grote verwarring” en „misverstanden” onder boeren.

Veel boeren leidden uit het kaartje af hoeveel minder stikstof zij zelf straks mogen uitstoten, maar „zo werkt het niet”, aldus de premier. „Die misverstanden trekken we ons aan en hebben daar excuses voor gemaakt”, zegt Rutte. Hij zegde toe dat het kabinet „de communicatie gaat verbeteren”.

Rutte zei een „open gesprek” met „veel emotie” te hebben gevoerd met de boerenorganisaties vandaag. „Er leven grote zorgen, het gesprek heeft ook lang geduurd, en ik denk dat het belangrijk was.”

‘Stevig en zwaar gesprek’ tussen kabinet en boeren

Ook de voorzitter van de LTO, die de boeren vertegenwoordigt, ziet vooruitgang. Sjaak van der Tak noemt het een „stevig en zwaar gesprek”, maar de eerste stap is gezet. Wel is het wat hem betreft niet genoeg om op dit moment verder te praten.

Verbod op uitsluiten studenten van energietoeslag: ‘Niet te rechtvaardigen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte na eerste stikstof-gesprek met boeren: ‘Excuses aangeboden voor stikstofkaartje’
Sluiten