Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Binnenland 8 aug 2022

Persbureau dat hakenkruisvlag vastlegde bedreigd na beschuldigingen dat fotograaf vlag zelf ophing

Afgelopen zaterdagnacht ontdekte een persfotograaf van persbureau Heitink een vlag met een hakenkruis langs de snelweg en legde hij deze vast. De eigenaar van het persbureau krijgt nu te maken met bedreigingen, omdat hij wordt beticht de vlag zelf te hebben opgehangen. 

Het ophangen van een vlag met een hakenkruis is een strafbaar feit. Het is tot op heden niet bekend wie er achter de acties zitten.

Beschuldiging dat fotograaf hakenkruisvlag zelf ophing op social media

Gisteren werd op sociale media de suggestie gewekt dat de fotograaf de vlag zelf zou hebben opvangen. „Uiterst merkwaardig dat er midden in de nacht een fotograaf aanwezig was bij een net aangestoken berm/hooi brandje en een opgehangen nazivlag. En die auto, van wie is die?”, was te lezen op Twitter. De vermoedens werden bij twijfelaars versterkt door het circuleren van foto’s waarop het lijkt dat de foto is gemaakt voordat er een melding was bij de hulpdiensten. 

Statement van Heitink: ‘Ik ben geschokt van de vele bedreigingen’

Heitink laat in een statement weten dat hij sindsdien beschuldigd en bedreigd wordt. „Ik ben geschokt van de vele bedreigingen, doodsverwensingen aan mij en mijn familie. De hoeveelheid mensen die proberen mijn adres te achterhalen is ontelbaar”, schrijft hij.

Hij verklaart waarom de fotograaf wist van de vlag. „We fotograferen al meer dan 10 jaar met een groot team het nieuws voor lokale, nationale en internationale media. In verband met de protesten houden wij dan ook brandweermeldingen van kleine branden langs de snelweg nauwlettend in de gaten. Een fotograaf van mijn team is in de nacht van zaterdag op zondag gaan rijden vanwege een eerdere melding van een andere brand iets verderop totdat hij deze melding binnen kreeg. Eenmaal daar aangekomen heeft hij het beeld gemaakt en verstuurd. Er stond een autoband in de brand, niet de berm wat gesuggereerd wordt. Deze brand was al nagenoeg uit en de berm was groen van kleur. Dit betekent dat er genoeg vocht aanwezig was en daarom was de brand ook niet verder gaan branden.”

Ook legt hij uit dat de tijd op de foto niet klopt. „De camera die hij bij zich had daar waren de tijdinstellingen niet goed gezet. Hierdoor is er ophef ontstaan omdat wij eerder aanwezig zouden zijn dan dat de melding is uitgegaan. Ook is er ophef ontstaan dat wij hebben gezegd dat de boeren iets mee te maken hebben, maar in de mail naar de media staat ook dat er niets zeker is of dit met een protest te maken heeft.”

Heitink zegt neutraal te zijn in het protest. „Wij nemen geen standpunt in welk protest dan ook en stellen ons neutraal op. Ons doel is om het nieuws te brengen naar de burger toe.”

Vitens-ceo waarschuwt: ‘Drinkwater kan tot 25 procent duurder worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Persbureau dat hakenkruisvlag vastlegde bedreigd na beschuldigingen dat fotograaf vlag zelf ophing
Sluiten