Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 13 aug 2022

Paar honderd mensen moeten komende nacht in Ter Apel buiten slapen

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten komende nacht een paar honderd mensen buiten slapen. Dat verwacht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). „De situatie is zeer zorgelijk. Voor vandaag is er weinig zicht op doorstroom vanuit Ter Apel, noch regulier noch naar crisisnoodopvang”, aldus een woordvoerder.

Volgens het COA zit het behoorlijk klem en moeten vanavond een paar honderd mensen op het grasveld slapen als er geen opvang geregeld wordt. „Als je de dag al opstart met een paar honderd mensen op een grasveld en er daar weinig van naar binnen kunnen of naar een andere opvang, dan zitten ze er vanavond waarschijnlijk nog”, stelt de woordvoerder.

Of er zicht is op opvang, is nog niet duidelijk. „Daar zijn allerlei partijen bij betrokken, zoals de veiligheidsregio’s en gemeenten. Er wordt continu heel hard aan gewerkt.”

Afgelopen nacht ook mensen buiten in Ter Apel

Afgelopen nacht sliepen er in Ter Apel ook mensen buiten. Toen ging het om ongeveer veertig mensen buiten. Maar dat deden ze uit eigen wil, niet omdat er geen plekken beschikbaar waren. „Niet iedereen maakt gebruik van de mogelijkheid om mee te gaan naar de crisisnachtnoodopvang of om op stoelen in het aanmeldcentrum te slapen. Sommige mensen voelen zich minder slecht als ze buiten blijven slapen.”

De warmte is ‘te doen’ in het aanmeldcentrum, zegt de woordvoerder. Tijdens eerdere warme dagen in juli zijn er al luifels neergezet om extra schaduwplekken te creëren. Ook worden er extra flesjes water en ijsjes uitgedeeld.

Statushouders kunnen niet doorstromen vanwege oververhitte huizenmarkt

De gevolgen van de gestokte doorstroom van asielzoekers laten zich al maanden het hevigst zien in het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Dat zit al tijden overvol, waardoor mensen soms buiten moeten slapen. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet uitstromen naar een woning.

Het aantal statushouders dat snel vanuit een azc naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Dat bleek deze week uit cijfers die persbureau ANP opvroeg bij het COA. Slechts 52 procent van het afgesproken aantal is gerealiseerd.

Asielzoekers opvangen op cruiseschepen op zee gaat niet door, maar er is een ander plan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paar honderd mensen moeten komende nacht in Ter Apel buiten slapen
Sluiten