Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoge energieprijs ontlopen: ‘iedereen’ op zoek naar houtkachels en haardhout

De verkoop van houtkachels stijgt snel. De kachels en ook haardhout natuurlijk, zijn werkelijk niet aan te slepen, melden ondernemers vandaag. En dat heeft alles te maken met de hoge energieprijzen die veel mensen momenteel in de problemen (kunnen) brengen. Een ander probleem volgens de kachelbranche: doe-het-zelvers die ‘een tweedehandsje’ in eigen woonkamer denken te kunnen installeren.

Het ‘als warme broodjes over de toonbank gaan’ geldt ook voor de verkoop van pelletkachels, een moderne variant op houtkachels die op houtkorrels werkt. Handelaren in haardhout moeten al ‘nee’ verkopen. Zij hebben niet voldoende hout kunnen bemachtigen om aan het grote aantal bestellingen te kunnen voldoen.

Zoeken naar houtkachels en zelf prutsen

De stijgende vraag heeft volgens Rein Gelten, directeur van de stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche NHK, alles te maken met de oplopende gasprijzen. Heel veel Nederlanders maken zich zorgen om hun energierekeningen en de jaarnota die er uiteindelijk nog aan komt, werd vanmorgen bekend. De markt voor haarden en houtkachels zakte volgens hem tot 2020 elk jaar verder in, maar na de zomervakantie van 2021 veranderde dat snel. „Vrijwel gelijk met het begin van de stijging van de aardgasprijzen”, aldus Gelten. Consumenten willen op gas besparen door met name de woonkamer te verwarmen met een kachel.

„We zijn daar ongerust over”, zegt Gelten, doelend op de grote vraag naar houtkachels en daarbij behorende ‘doe-het-zelvers’. „Want de productiecapaciteit bij fabrikanten is beperkt, net als het aantal goed opgeleide installateurs. De klant zoekt zijn heil op websites met tweedehands apparaten en plaatst de kachel zelf. Dat levert levensgevaarlijke situaties op en risico op branden. Wij willen dat de overheid installatie door een erkende vakman verplicht gaat stellen, maar dat gebeurt steeds niet.”

Kachelhout normaal pas in oktober besteld

Houthandelaren zoals De Steeg in Duiven en Haardhout in Bunnik raken snel door hun voorraad heen. Gewoonlijk beginnen de bestellingen voor haardhout pas in oktober te lopen, maar nu stromen de orders in verband met de vele verkopen van houtkachels al binnen. „Mensen horen aldoor maar over de stijgende gasprijs en worden zenuwachtig. Ze bestellen ook extra veel hout voor alle zekerheid”, aldus De Steeg. Bij de Haardhout-fabriek in Groesbeek is bijna alle haardhout uitverkocht, meldt de website.

De houtverkoop bij particuliere bedrijven neemt ook toe doordat grote houtleveranciers als Natuurmonumenten zijn gestopt met de verkoop. Ook Staatsbosbeheer gaat dat binnenkort uit milieuoverwegingen doen. Hout stoken zorgt namelijk voor de uitstoot van CO2 en dat is niet goed voor het klimaat. Het CO2 zit opgeslagen in de boomstammen. Als er planken of meubels van worden gemaakt blijft het CO2 opgesloten zitten, maar bij verbranding komt het vrij.

Eredivisie gaat van start! Aardige voetbalfeiten om het seizoen af te trappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hoge energieprijs ontlopen: ‘iedereen’ op zoek naar houtkachels en haardhout
Sluiten