Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Cees Engel van berucht Fort Oranje overleden: hier kun je hem van kennen

Cees Engel, voormalig eigenaar van de omstreden camping Fort Oranje in het Brabantse Rijsbergen en vader van Willem Engel, is overleden. Dat meldt juridisch adviseur Jeroen Pols, die Engel veel heeft bijgestaan bij rechtszaken.

Die processen gingen voornamelijk over de beweging van Cees’ zoon Willem en diens beweging Viruswaarheid.

Waaraan Engel is overleden, is niet bekend. Volgens Pols is hij gestorven „na tientallen jaren strijden tegen een rancuneuze overheid”. Ook noemt de juridisch adviseur hem „een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren”.

Cees Engel

Engel is opgeleid als biochemicus, maar staat voornamelijk bekend als huisjesmelker van Rotterdam. In 2002 kocht hij de camping Fort Oranje in het Brabantse Rijsbergen. Vanaf 2009 kwamen de gemeente, politie en Belastingdienst de camping hier regelmatig controleren, omdat er vele meldingen binnenkwamen van onwenselijke leefomstandigheden. Zo werden onder meer brandgevaarlijke caravans en hennepkwekerijen aangetroffen.

Sinds 2010 zijn meerdere dwangsommen opgelegd en in 2014 concludeerde de GGD dat er sprake was van een ongezonde leefsituatie, in het bijzonder voor kinderen. Misstanden als diefstal, geweld, drugs, prostitutie en brand kwamen regelmatig voor op Fort Oranje. Daarom kondigde de burgemeester van Zundert op 9 juni 2017 tijdens een persconferentie aan dat de camping definitief moest sluiten.

https://twitter.com/JeroenPols/status/1558865756833587200

 

De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, maakte in 2017 een plan om de camping schoon te vegen. Dat deed de gemeente samen met politie, brandweer, defensie en de gemeenten Breda en Tilburg. De campingeigenaren kregen hoogte van dat plan en besloten daarop de camping zelf te sluiten en elektriciteit en water af te sluiten. De gemeente zag vervolgens geen andere mogelijkheid meer dan onmiddellijk in te grijpen en het beheer over te nemen. Anders dreigden de bewoners dakloos te worden. De camping is daarna in fases ontmanteld.

Camping Fort Oranje

Engel heeft de sluiting aangevochten. Hij vond dat Zundert misbruik had gemaakt van de bevoegdheden en dat het vooropgezette doel was om de camping van hem af te pakken, maar de bestuursrechter oordeelde vorig jaar dat de gemeente de camping terecht had gesloten.

Op Twitter reageren velen op de dood van Engel. Zo condoleren vele twitteraars Pols en de familie van Engel. Ook wordt er volop gespeculeerd over de doodsoorzaak van Engel, die volgens sommigen -ironisch genoeg- met corona te maken zou kunnen hebben. „Van de doden niets dan goeds”, klinkt het op Twitter. „Dit voorop. Het stuit mij echter tegen de borst om deze voormalige, keiharde huisjesmelker een groot rechtvaardigheidsgevoel toe te dichten. Hij heeft Rotterdam niets goeds gebracht en veel gekost.”

https://twitter.com/siemenvandijk/status/1559095525319888896

https://twitter.com/paul_trossel/status/1559098167739793409

Filemon duikt diep in de complotten: jeugdboeken over de toekomst, parallelle geldsystemen en alternatief nieuws

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cees Engel van berucht Fort Oranje overleden: hier kun je hem van kennen
Sluiten