Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 4 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Boeren gaan in overleg met Johan Remkes, maar enig vertrouwen is er niet

De boeren gaan morgen toch in overleg met Johan Remkes. Aan dat nieuws van gisteravond laat hangt echter een grote ‘maar’. Vertrouwen in het gesprek ontbreekt.

De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen enkel vertrouwen hebben in het „door de regering geregisseerde overleg” met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Toch gaat LTO Nederland morgen namens hen met Remkes praten over de stikstofplannen van het kabinet. En alles wat daarop via boerenprotesten – met eerste aanhoudingen tot gevolg – in ons land gebeurde.

Uitkomst gesprek teruggekoppeld aan de boeren

LTO Nederland heeft zich opgeworpen als vertegenwoordiging van de gezamenlijke clubs van de boeren. „De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd”, laten de organisaties weten.

Het standpunt is het resultaat van een vooroverleg dat de boerenactieclubs gisteravond hadden in een hotel in Nijkerk. Het was een „goed overleg”, zeggen ze. „Op de inhoud zitten we op één lijn. Dat betekent dat we samen optrekken.”

Aan tafel zaten Agractie, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland zal in het overleg met Remkes dezelfde eis op tafel liggen die al eerder is geformuleerd: dat het kabinet zijn stikstofplannen moet aanpassen (Remkes stelde die in opdracht zelf op). Behalve Remkes schuiven ook premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Henk Staghouwer hierbij aan. Waar het gesprek gaat plaatsvinden is nog niet bekend.

Boerenoverleg na onenigheid

De boerenactiegroepen gingen met elkaar om de tafel om samen op één lijn te komen. Het boerenoverleg volgde na korte onenigheid vorige week toen LTO Nederland toezegde het verkennend gesprek met het kabinet over het stikstofbeleid bij te wonen. Daar was FDF verontwaardigd over. De lucht tussen de FDF-voorzitter en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak was voorafgaand aan het overleg al geklaard. Tijdens het boerenoverleg moest het onder meer gaan over de vraag of meer boerenactiegroepen aansluiten bij het gesprek met Remkes en het kabinet.

Officieel watertekort zorgt voor verdeelplan in ons land; hoe werkt dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boeren gaan in overleg met Johan Remkes, maar enig vertrouwen is er niet
Sluiten