Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Veiligheidsraad wil hard optreden tegen ‘extremistische’ boerenacties op snelwegen

Tegen boerenacties zoals die van de afgelopen dagen moet hard en strafrechtelijk worden opgetreden. „Deze mensen beschouw ik niet als actievoerders, maar als extremisten. Ik adviseer iedereen om niet het gesprek proberen te voeren met de extremisten, want dat helpt niet en geeft hen een podium dat ze niet verdienen.” Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad, in een reactie op acties van de afgelopen dagen en de gevolgen daarvan.

Het Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Diverse veiligheidsregio’s zijn al sinds dinsdagmorgen bezig om de achtergelaten troep van de actie op te ruimen. Bedrijven die meehelpen met opruimen zijn bedreigd. Gemeenten die omgekeerde vlaggen wilden laten weghalen, moesten daarmee stoppen wegens bedreigingen. „Dit gaat alle grenzen te buiten”, vindt burgemeester Bruls.

Boerenacties op snelwegen

Het is de burgemeesters in het verkeerde keelgat geschoten dat de protesten gepaard gaan met bedreigingen van hulpverleners, medewerkers van opruimbedrijven, politici en bestuurders. „Dit is moedwillige intimidatie, geweldpleging en vernieling. Hier moet hard tegen worden opgetreden”, aldus Bruls. „Deze protesten zijn heftig en leiden tot gevaarlijke situaties.”

Volgens Bruls staan de ‘extremisten’ niet voor de grote meerderheid van de boeren in het land. Die meerderheid verdient het om mee in gesprek te gaan, zegt hij, en om „in verbinding te zoeken naar oplossingen en perspectief”.

Politie wil boeren oppakken: ‘Opsporen met beelden boerenprotesten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veiligheidsraad wil hard optreden tegen ‘extremistische’ boerenacties op snelwegen
Sluiten