Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 3 jul 2022

Veel gedoe om Remkes als bemiddelaar tussen boeren en kabinet: ‘Grove belediging’

Dat Johan Remkes is aangewezen als de man die moet gaan bemiddelen tussen de boeren en het kabinet, valt bij velen niet goed. Zowel onder boerenorganisaties als mensen op sociale media is veel gedoe. Zo noemen sommigen deze aanstelling „een grove belediging”, voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie noemt het „onzin”.

De Tweede Kamer had om een bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen. Vanaf 13 juli gaat Remkes (VVD) aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Morgen staat een protestactie van de boeren op de planning, waarbij ze mogelijk Schiphol willen ‘platleggen’. De gemeente Haarlemmermeer waarschuwde mogelijke protesterende boeren daar vrijdag voor.

Geen onbekende in stikstofdossier

Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen „het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties”. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

Ook in het stikstofdossier is Remkes geen onbekende. Hij leidde een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

Die doelen blijven staan, heeft premier Mark Rutte al gezegd tijdens een debat over de boerenacties deze week. In dat debat zei Rutte voorstander te zijn van een bemiddelaar. „Maar we gaan niet aan tafel zitten met de relschoppers”, voegde hij daaraan toe. „Ik ga niet aan tafel zitten met iemand die met een mokerhamer op een politiebus staat te rammen.”

‘Remkes geniet geen vertrouwen in de sector’

Agractie is in ieder geval niet tevreden met de aanstelling van Remkes, laten ze vandaag weten. Kemp: „Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, aldus Kemp.

Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. „We hebben geen zin in een theekransje”, stelt hij.

Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren „rijkelijk laat”.

‘Kabinet maakt blunder op blunder’

Ook Farmers Defence Force heeft op z’n zachtst gezegd geen groot vertrouwen in de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. „Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie”, schrijft hij in een reactie aan persbureau ANP.

„Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen”, schrijft Ubels. „Ik vraag me af wat er dan in zo’n gesprek gezegd moet worden.”

Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om „voor Piet Snot” met Remkes aan tafel te gaan. „Ik in elk geval niet.”

En ook op social media leidt deze beslissing tot verontwaardiging, maar ook tot hilariteit:

Klaar voor de grote schoonmaak? Vergeet deze plekken niet…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel gedoe om Remkes als bemiddelaar tussen boeren en kabinet: ‘Grove belediging’
Sluiten