Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarschuwing voor boeren maandag: ‘Beter niet proberen snelweg rond Schiphol te blokkeren’

Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met trekkers te blokkeren. „Een blokkade wordt niet getolereerd”, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Hij zegt dat er in zo’n geval wordt ingegrepen met „voertuigen van de politie en de marechaussee”. Hij wijst erop dat tractoren op de snelweg sowieso niet zijn toegestaan.

Mogelijk worden de wegen rond de luchthaven afgezet en worden er alternatieve locaties aangewezen waar de boeren kunnen demonstreren. Waar dat zou gebeuren is nog niet bekend, maar het zou wel in de buurt van Schiphol zijn. „Je moet denken aan een soort Malieveld.”

‘Tractoren op snelweg Schiphol niet toegestaan’

De woordvoerder zegt dat de demonstratie nog niet is aangemeld. „Ik heb nog geen berichten gehad van de boeren. Maar we zijn voorbereid en de draaiboeken liggen klaar.”

Van der Wal tegen boeren: ‘Ga het gesprek aan’

Actievoerende boeren zijn van plan maandag op veel plaatsen in het land te gaan demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. De verantwoordelijke minister, Christianne van der Wal, roept de boeren op niet aan de acties mee te doen en met de overheid in gesprek te gaan. Premier Mark Rutte zou graag een onafhankelijke bemiddelaar aan het werk zetten.

„Niet doen”, zegt Van der Wal over de acties. „Ga het gesprek aan.” Ze benadrukt niet alle boeren „over een kam te willen scheren”. Volgens de minister gaat het om „een klein groepje relschoppers” dat de grens overgaat. „Gelukkig zijn er veel boeren die het gesprek willen aangaan.”

Het kabinet gaat een bemiddelaar aanstellen om gesprekken tussen de overheid en de boeren te leiden. Daarmee wil Van der Wal dat er weer „nuance” in de discussie komt. Ze vindt het „een handreiking en mooi gebaar” naar de boeren na de onrust van afgelopen weken.

De minister benadrukt dat de doelen van het stikstofbeleid vaststaan, maar dat er bewegingsruimte is in hoe die gehaald gaan worden. Dat de stikstofuitstoot zo ver omlaag moet is volgens de minister „een harde boodschap maar wel een eerlijke boodschap”.

Danny de Munk sneert naar Waylon: ‘Ik wijt vreemdgaan niet aan demonen in mijn hoofd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarschuwing voor boeren maandag: ‘Beter niet proberen snelweg rond Schiphol te blokkeren’
Sluiten