Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Tanken? Goedkopere pompstations België en Duitsland varen wel bij talloze Nederlanders

Nederlanders in de grensprovincies zijn de afgelopen maand in groten getale de grens over gegaan om in het buitenland te tanken. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van persbureau ANP in samenwerking met Kieskompas. Vooral in Limburg tankten mensen massaal over de grens vanwege de prijs. Tankstations in België en Duitsland zijn veel goedkoper dan de pompen een paar kilometer dichterbij in eigen land.

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen in Nederland flink gestegen. Omdat de prijzen in België en Duitsland gemiddeld lager liggen, is het aantrekkelijk om over de grens te tanken. Hier lees je hoe dat precies zit.

Limburgers tanken massaal in het buitenland

Kieskompas legde tussen 15 en 23 juni aan meer dan 3000 Nederlanders de vraag voor of zij over de grens gingen tanken. Het gaat daarbij om een representatieve groep mensen uit een huishouden met een benzine- of dieselauto. Vooral in de grensprovincies hebben logischerwijs mensen naar eigen zeggen vanwege de prijs in het buitenland getankt. Met name onder Limburgers is dit gebruikelijk: bijna driekwart van hen zocht afgelopen maand een pomp in het buitenland op. Ook inwoners van het aan België grenzende Noord-Brabant (46 procent) en Zeeland (43 procent) tankten relatief vaak over de grens.

In provincies die niet aan de grens liggen, is het aandeel autobezitters dat in onze buurlanden heeft getankt beduidend lager. Toch geeft dan nog zo’n 10 procent van de automobilisten in Noord-Holland en Flevoland, en zo’n 5 procent van de Friezen aan dat ze de grens over zijn gegaan om tankkosten te besparen.

Files aan de pomp over de grens

Op 1 juni voerde de Duitse overheid fikse belastingverlagingen in op benzine en diesel, waardoor tanken over de grens voor Nederlanders ineens nog een stuk goedkoper werd. Dat leidde tot files aan de pomp net over de grens.

In Nederland liepen de brandstofprijzen vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne fors op. Een liter benzine kostte begin maart aan de pomp ongeveer 2,50 euro. Een accijnsverlaging zorgde vanaf 1 april tijdelijk voor lagere prijzen, maar sinds juni ligt de prijs voor een liter benzine bij pompstations opnieuw rond de 2,40 euro. Dat is nog een stuk hoger dan in België en Duitsland voor tanken wordt betaald, blijkt uit een overzicht van de ANWB.

Beschoten Jouke (16) ‘had oorsuizen van de kogel die zo dichtbij was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tanken? Goedkopere pompstations België en Duitsland varen wel bij talloze Nederlanders
Sluiten