Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

OM: schietpartij McDonald’s Zwolle was dubbele moord

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de 32-jarige Veysel Ü. op 30 maart met voorbedachte rade de twee broers broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar heeft doodgeschoten. Dat deed hij in een bomvolle McDonald’s in Zwolle-Noord. Volgens het OM gaat het om een dubbele moord. Dat er sprake zou zijn geweest van doodslag, zoals de verdachte zelf stelt, gelooft justitie niet.

Vandaag vond een eerste inleidende zitting plaats bij de rechtbank in Zwolle. Ü verscheen niet op die zitting. De dader meldde zich enkele uren na de schietpartij bij de politie in Deventer en zit sindsdien vast. Daar bekende hij dat hij de schutter was geweest. Volgens het OM heeft Ü. een volledige bekentenis afgelegd. Hij beriep zich op onderdelen op zijn zwijgrecht en zei zich het eigenlijke moment van het schieten niet meer te kunnen herinneren. „Opvallende gaten in zijn herinnering”, zo omschreef de officier het geheugenverlies.

Elf kogels: ieder schot was raak

Op de bewuste dag had Ü. een afspraak met de beide broers. Nadat zij een tijdje hadden zitten praten, haalde Ü. koffie en liep terug naar het tafeltje om vervolgens het vuur te openen. Hij verschoot elf kogels. „Uitermate doeltreffend”, aldus de officier van justitie, „we kunnen stellen dat ieder schot raak was.” De beide slachtoffers overleden ter plaatse.

Volgens de officier was het mede zo druk in de McDonald’s omdat er vlakbij net een schoolvoetbaltoernooi was afgelopen. Toen de schoten klonken, stoven bezoekers alle kanten op. „Iedereen duikt onder tafels en stoelen. De verdachte loopt ook naar buiten, stapt in zijn auto en rijdt weg.” Toen de politie vlak erna onderzoek deed, bleek pas hoe groot de chaos was in het restaurant. Veel eigendommen lagen bezaaid over de grond. „Kinderrugtasjes, maar ook een babypop niet ver van waar de slachtoffers zaten.”

Dubbelde moord McDonald’s Zwolle

De verdachte werd bedreigd door de zoon van slachtoffer Ali, betoogde advocaat Esther Blok, naar aanleiding van een conflict over vermoedelijk crimineel geld. Volgens Blok werd haar cliënt tijdens het gesprek in de McDonald’s weer bedreigd en schoot hij „in een plotselinge gemoedsopwelling”. Eerder tastten de families van de slachtoffers nog in het duister, het motief was niet bekend.

Logisch, zo bestempelt het OM dat verweer. Het verschil tussen (dubbele) doodslag en moord „maakt de wereld uit voor de strafmaat”, aldus de officier. Een levenslange gevangenisstraf is bij een bewezen verklaarde dubbele moord vrijwel onontkoombaar.

Naar het motief wordt nog onderzoek gedaan. Op 1 september is een volgende tussentijdse zitting gepland. De verdachte blijft vastzitten.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De boeren gaan te ver met hun protesten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OM: schietpartij McDonald’s Zwolle was dubbele moord
Sluiten